Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Kopika, Pampas i Željo službeno postali kupališta

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65787
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 19.06.2019. 12:57 
Naslov:  Kopika, Pampas i Željo službeno postali kupališta
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Tri popularne dravske plaže i službeno su proglašene kupalištima, piše Glas Slavonije.

Naime, odlukom Grada tri lokacije uz Dravu službeno su proglašene kupalištima – Kopika, Pampas i Podravlje (Željo). Odluka je donesena još prošle godine u rujnu, a počinje se primjenjivati za kupališnu sezonu 2019.

No, ako ste očekivali da će Grad nakon proglašenja preuzeti obvezu infrastrukturnog uređenja područja i osiguravanja spasilačke službe na ovim prirodnim i neuređenim kupalištima, prevarili ste se.

Ova odluka ne dovodi Grad Osijek u obvezu da ta područja uređuje ili na njima organizira spasilačku službu. U nekoj perspektivi možda će doći i do toga, ali za sada ne, s obzirom na to da tako nešto ne postoji kao zakonska obveza. Tu je riječ samo o proglašenju mjesta za kupanje u skladu sa Zakonom o vodama te u tome smislu kontroliranje kvalitete vode na tim lokacijama unutar proglašene kupališne sezone i registracija takvih područja u Hrvatskim vodama", izjavio je Srećko Kukić iz Upravnog odjela za EU projekte Grada Osijeka.

S druge strane, ove lokacije sada su registrirane pri Hrvatskim vodama kao kupališna područja, za njih je proglašena kupališna sezona (od 1. lipnja do 15. rujna), te se sada i službeno na ovim lokacijama mjeri kvaliteta vode.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije su potvrdili kako su započeli s mjerenjem kvalitete voda na dravskim kupalištima i prvi su rezultati već objavljeni. Osim na tri gore pomenute lokacije, mjerenja se provode na još dvije lokacije u gradu - na Našičkom bajeru i bajeru Jug II. Do sada su obavljena dva uzorkovanja na svih pet lokaciju u Osijeku, 21. svibnja i 3. lipnja. Gotovo su svi uzroci dobili ocjenu izvrstan, samo su neki uzorci uzeti 3. lipnja na Pampasu dobili ocjenu dobar što je, pretpostavlja se, posljedica kratkoročnog onečišćenja uslijed naglog zatopljenja.

Inače, u prvoj verziji Odluke o proglašenju kupališta na popisu lokacija koje su trebale biti proglašene kupalištima nalazili su se i Našički bajer te bajer na Jugu 2. Međutim, ova se dva kupališta na popisu nisu našla zbog neriješenih imovinskopravnih odnosa (bajer Jug II), i potencijalne opasnosti za kupače (Našički bajer).



Tekst: Osijek031.com
Foto: Josip Stević/Foto-arhiv031

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: