Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović u Osijeku povodom Dana OBŽ

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65431
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 01.06.2019. 14:24 
Naslov:  Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović u Osijeku povodom Dana OBŽ
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Program obilježavanja Dana Osječko-baranjske županije danas, 1. lipnja 2019. godine, počeo je odavanjem počasti poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima. Na platou Kapelice Kraljice mira na Krunskoj utvrdi u Osijeku vijence su položili i upalili svijeće župan Ivan Anušić, njegovi zamjenici Goran Ivanović i Petar Lagator te predsjednik Županijske skupštine Dragan Vulin, zatim predstavnici Grada Osijeka, Hrvatske vojske, Policijske uprave Osječko-baranjske i braniteljskih udruga.

Središnji dio obilježavanja 26 godina osnivanja Županije i 22 godine od utvrđivanja Dana Županije bila je Svečana sjednica Županijske skupštine koja se održala u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku. Uz mnoge uzvanike iz političkog, gospodarskog, vjerskog i društvenog života sjednici su nazočili i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, u ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića bio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, a izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gorana Jandrokovića bio je saborski zastupnik Domagoj Mikulić.

- Prije dvije godine preuzeli smo čast i odgovornost za izvršno i političko vođenje Osječko-baranjske županije. Građani su nam dali povjerenje jer smo najavili promjene, rad i sinergiju na svim razinama, pa danas, na pola aktualnog mandata, možemo i moramo reći što smo do sada napravili, što činimo i kamo idemo - rekao je župan Ivan Anušić. Kao polazne točke u radu istaknuo je sustavno provođenje zakonom propisanih aktivnosti regionalne samouprave, a naglasio da su na području školstva i zdravstva ostvarene sve planirane aktivnosti te je izgradnjom, obnovom i opremanje objekata povećan standard ovih djelatnosti. Osiguranjem novca iz europskih, nacionalnih i županijskih proračuna pokrenuto je i niz projekata iz područja komunalne, prometne, turističke i društvene infrastrukture u svim dijelovima Županije, a Županija je općinama i gradovima pomagala stručno i financijski pomoći u pripremi i realizaciji projekta.

Iznimnu pozornost
- rekao je župan - posvećujemo kapitalnim projektima, a najznačajniji i financijski najvrjedniji su Klinički bolnički centar, Gospodarski centar, Regionalni centar za gospodarenje otpadom, Regionalni distribucijski centar za voće i povrće, 14 sustava navodnjavanja, I. Gimnazija, Srednja škola Donji Miholjac, nedavno završeni Centar za autizam, projekt „Školski obrok za sve“, sveučilišni projekti… Vrijednost tih projekata dostiže gotovo tri milijarde kuna, a najveći dio sredstava osigurava se iz europskih fondova.

Uz realizaciju županijskih projekata te nacionalnih (poput Koridora 5C, obnove Zračne i riječne luke Osijek), naveo je kako je i otvaranje Županije prema međunarodnoj zajednici i stranim investicijama pokazatelj pravog puta gospodarskog oporavka i razvoja, a to je najvažniji preduvjet za demografske pomake.

- Svojom jasnom vizijom razvoja, određivanjem strateškog usmjerenja i prioriteta te nadasve konkretnim aktivnostima otvorili smo vrata Županije svim zainteresiranim i potencijalnim partnerima iz Hrvatske i inozemstva, vratili smo optimizam te pokazali da su moguće promjene koje donose boljitak ovom području i svim njegovim žiteljima. Pri tomu su iskren i otvoren dijalog, promišljene inicijative i prijedlozi, stručne i temeljite pripreme, partnerstvo i suradnja, odgovornost i marljivost vodilje našeg rada i put do rezultata. Želimo osiguravati ravnomjeran razvoj svih dijelova naše Županije, baš kao što naša Županija želi biti ravnopravna drugim područjima Hrvatske, Europske unije i svjetske zajednice - kazao je župan.

Zajedničko korištenje našeg ureda u Bruxxellesu, organiziranje i u listopadu ove godine po prvi puta održavanje Dana hrvatskog turizma u kontinentalnom dijelu Hrvatske, te brendiranje i suradnja pet istočnohrvatskih županija župan Anušić ističe da su samo dio sustavne izgradnje Osječko-baranjske županije kao vodećeg čimbenika Slavonije, Baranje i Srijema kao turističke, sveučilišne, kulturne, a osobito gospodarske cjeline i destinacije.



- Dodatno potaknuti uspješnim rezultatima međunarodnog otvaranja Županije, nastavljamo jačanje suradnje s Hrvatima i partnerima iz susjednih zemalja, kao i realiziranje projekata prekogranične suradnje, a ostvarene kontakte s partnerima iz Njemačke, Italije, Velike Britanije, Austrije, pa čak i Kine i Japana razvit ćemo u konkretne projekte, od investicijskih u gospodarstvu do turističkih. Pokrenuli smo Županiju. Postavili čvrste temelje za razvoj i na tomu nećemo stati. Naša pružena ruka za nastavak odlične suradnje i uzajamnog poštovanja čvrsto stoji prema svima - poručio je župan Anušić. Još jednom čestitao je dobitnicima najviših županijskih priznanja, a Dan županije svim vijećnicima, djelatnicima i žiteljima Osječko-baranjske županije.



Tolušić: Vidimo povratak optimizma na hrvatsko selo

Potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić rekao je da su impresivni rezultati koje je Osječko-baranjska županija ostvarila u zadnje dvije godine te da mu je drago što je u tomu pomogla država s kojom Županija izvrsno komunicira. - Osječko-baranjska županija je najuspješnija i u povlačenju sredstava iz Programa ruralnog razvoja, odnosno sredstava koja idu izravno u poljoprivredu. U zadnje tri godine povukla je 1,5 milijardu kuna, 200 mladih poljoprivrednika je dobilo do 50.000 eura da bi ostali u Slavoniji, a dio njih se vratio iz Njemačke i Irske. Tu su i potpore do 15.000 eura, 250 novih projekata za povećanje konkurentnosti, naglasio je ministar poljoprivrede.

- Vlada RH je predvidjela 19 milijardi kuna za projekte u Slavoniji, Baranji i Srijemu, a ovom području ne treba pomoć nego kotač zamašnjak za daljnji razvoj te bolji i kvalitetniji život stanovnika svih pet županija
- rekao je Tolušić i konstatirao da se zadnjih godina vidi povratak optimizma na hrvatsko selo.



Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović istaknula je da je Osječko-baranjska županija u zadnjih godinu dana učinila zamjetne razvojne iskorake te da Projekt Slavonija, Baranja i Srijem očito daje dobre učinke, na čemu zahvaljuje županu i Vladi RH. Smatra da postojeće velike napore da se poljoprivreda učini konkurentnom treba još pojačati.

- Hrvatski seljak treba državu koja će mu omogućiti profitabilnu proizvodnju kroz jeftino kreditiranje, poticajnu poreznu politiku, racionalno udruživanje u klastere i zadruge, predvidivost plasmana proizvoda i agrotehnološku pomoć, treba konačno povezati hrvatsku poljoprivredu i turizam te što više koristiti europske fondova, poručila je predsjednica Grabar Kitarović.



Obilježavanje Dana županije potom je nastavljeno umjetničkim programom koji je moderirao Gordan Čelić, a nastupili su Juniorski orkestar STD “ˇPajo Kolarić”, Komorni duo Gustav Kujundžić i Marija Magdalena Purgar iz Glazbene škole Franjo Kuhač, studenti Odsjeka za instrumentalne studije AUKOS Kristina Hegeduš, Zlatko Galik, Luka Juriša i Fran Pogrmilović, Kiana Ljubojević iz Glazbene škole Franjo Kuhač, Lana Šarčević, solo bisernica Glazbene škole pri Osnovnoj školi M. P. Katančića Valpovo, Filip Sever i Luka Gotovac (AUKOS) te Tamburaški orkestar “Obžujci”.







Tekst i foto: OBZ.hr

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: