Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Opasan prometni otok u Tvrđi rekonstruirat će se!

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65431
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 01.06.2019. 13:01 
Naslov:  Opasan prometni otok u Tvrđi rekonstruirat će se!
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Najmanji cestovni kružni tok u gradu sa „zelenim otokom“ i mladim stablom u sredini, smješten ispred unutarnjeg prilaza Vodenim vratima, nadaleko poznatom biseru barokne Tvrđe, u ravnini Galerije Waldinger zapadno i obnovljenih katakombi istočno od njega, dobit će uskoro nov izgled!

Ovakav kakav je sada sa sedam betonskih stupića nalik kupolama kojima je oivičen, predstavljao je opasnost za vozila i vozače, nije bio propisno konstruiran niti obilježen i kao takav stalna, latentna prijetnja gradskom proračunu za naknadu štete na vozilima koja stradaju u naletu na njih.



Nedostatak parkirališta u Tvrđi

Nedavno su u gradskoj upravi uočili da u Fakultetskoj ulici, na potezu od Kuhačeve do Vodenih vrata, nedostaju prometni znakovi koji bi vozače upozoravali da su u slijepoj ulici te nailaze na prepreku na cesti i na prometni kružni tok oko nje. U uvjetima slabije vidljivosti (magla, kiša, noć…) ili klizavog kolnika (snijeg i led, vlažno lišće), vozači koji dobro ne poznaju stanje na tome dijelu kolnika povećano su izloženi riziku naleta na betonske prepreke ili čak na zid sjevernog obrambenog bedema Tvrđe.



Situacija je postala rizičnija posljednje dvije godine, otkako je zbog obnove zatvoren obližnji Trg Vatroslava Lisinskog, dotad najveće parkiralište u Tvrđi pa automobili otad popunjavaju svaki slobodan kutak u okolnim ulicama. Ondje se, ispred Caritasa, moglo nagurati i 300 vozila, kod Bastiona još stotinjak, dvadesetak u Klaićevoj ulici… Sada su zbog građevinskih radova ta mjesta odsječena te se automobili ostavljaju i ondje gdje je to zabranjeno pa i na pješačkom pločniku pored kružnog toka ispred Galerije Waldinger. U takvim okolnostima uistinu je teško proći automobilom između parkiranih vozila i stupića.

Problem nastaje kada se stvori prometna gužva nakon sve češćih okupljanja na raznim manifestacijama u Tvrđi (izložbama, koncertima, danima turizma, vina i umjetnosti…) te kada svi pohrle izići što prije, a vidljivost je bitno smanjena zbog noći, kiše, igre svjetala vozila sa svih strana… Naleta na betonske stupove je bilo, jedan je čak i odbijen iz ležišta pa je i policija dala suglasnost za prilagodbu prometnog otoka važećim propisima.

Novo rješenje već izrađeno

Iz PU osječko-baranjske izvijestili su nas da sadnja biljaka unutar cestovne infrastrukture i ograđivanje takvih objekata nije zabranjeno, niti je nužno posebno osvijetliti ili obilježiti takav objekt, ali uz obvezno postavljanje primjerene prometne signalizacije. No, u osječkoj policiji smatraju korisnim betonske stupiće obilježiti reflektirajućim oznakama. Zaustavljanje i parkiranje vozila na pješačkom pločniku zabranjeno je Zakonom o sigurnosti prometa na cestama, kao i zaustavljanje vozila na dijelu ceste gdje bi širina ostavljenog slobodnog prolaza do neisprekidane crte na kolniku ili do neke zapreke na cesti bila manja od tri metra.

Zapadni dio kolnika od betonskog stupića do slivnog kanala nešto je širi od tri metra, a istočni prolaz je 245 cm. No, kada su na zapadnom pločniku parkirani automobili, širina je također bitno manja od minimalno dopuštene.

Sukladno članku 5. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, Grad Osijek će PU osječko-baranjskoj na davanje suglasnosti dostaviti prijedlog postavljanja prometne signalizacije na predmetnoj lokaciji“, zaključuju u odgovoru na naša pitanja iz PU i navode kako su u posljednje četiri godine na tome mjestu zabilježili samo jednu prometnu nesreću s materijalnom štetom.

Bilo ih je, pouzdano znamo, više, ali drugi nisu pozivali policiju ne želeći se izlagati dodatnom trošku i mogućnosti prekršajnog kažnjavanja, smatrajući nezgodu posljedicom vlastite nesmotrenosti i nepažnje.

Stručne službe Grada već su izradili dopunu izmjene regulacije prometa, poslali je policiji i zatražili mišljenje konzervatora jer se intervenira u zaštićenom području Tvrđe. Čim dobiju sve potrebne suglasnosti, zabranit će parkiranje na tome dijelu, zamijeniti niske betonske stupiće drugačijima, višim i tanjim metalnim stupićima kakvi već postoje u Tvrđi i omotati ih reflektirajućom folijom te postaviti bliže stablu kako bi više mjesta ostalo na kolniku za prometovanje, saznajemo u gradskoj upravi.
Nakon obnove, Tvrđa bez automobila.

Iskusni osječki instruktor vožnje, Predrag Kunić i sam je začuđen nedostatkom ikakve prometne signalizacije na tome dijelu Fakultetske ulice.

Svaki objekt koji ugrožava sigurnost prometa mora biti pravilno označen. Ispred toga drveta treba staviti znak koji upozorava na nailazak na prepreku na cestu koju se mora zaobići. Na toj cesti nema niti rubnjaka nego se ona proširuje u slivni kanal i u ravnini je s pločnikom, koji bi zbog toga morao biti odvojen od kolnika stupićima kako bi se zaštitili pješaci“, ističe Kunić i pojašnjava kako prometna signalizacija može biti prometni znak, ali i oznaka na kolniku ili smjerokazni stupić.

U gradskoj upravi upozorili su nas da na jesen počinju opsežniji radovi u Tvrđi te očekuju kako će stanje postati još gore, a kada Tvrđa bude obnovljena, njome se više neće odvijati promet motornih vozila.





Tekst i foto: Goran Flauder

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: