Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Nužno je povećanje trenutnih i budućih kapaciteta Lučkih uprava

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65430
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 31.05.2019. 15:34 
Naslov:  Nužno je povećanje trenutnih i budućih kapaciteta Lučkih uprava
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

S ciljem podizanja konkurentnosti prometa na unutarnjim plovnim putevima, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Uprava unutarnje plovidbe u suradnji s Lučkim upravama Osijek i Vukovar i Hrvatskom gospodarskom komorom ŽK Osijek, organiziralo je Okrugli stol gospodarskog foruma u okruženju luka unutarnjih voda Dunavskog sliva koji se održao u četvrtak, 30. svibnja 2019. godine u prostorijama HGK ŽK Osijek.

Na okruglom stolu uz predstavnike Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i HGK - Županijske komore Osijek prisustvovali su predstavnici lučkih uprava, gospodarstvenici te predstavnici jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Uvodnu riječ održali su Ilija Cota, ravnatelj Razvojne agencije Vukovarsko - srijemske županije, Ivana Katavić-Milardović, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Osječko – baranjske županije, Ivana Mujkić, zamjenica gradonačelnika Grada Vukovara, Sanela Mihalj, pomoćnica pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo Grada Osijeka, a u ime domaćina događaja, Hrvatske gospodarske komore, prisutne je pozdravio Vedran Bestvina.

Na gospodarskom forumu raspravljalo se o rezultatima analize načina korištenja gospodarske zone u lučkom području luka Vukovar i Osijek te o mogućim modelima suradnje s budućim korisnicima zona (koncesionarima / partnerima), a sve radi privlačenja novih koncesionara u lučko područje. Stručne prezentacije na tu temu izložili su Željko Sič, načelnik Sektora gospodarstva i plovidbenih poslova pri Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, Goran Dijanović, ravnatelj Lučke uprave Osijek, Alen Jakumetović, ravnatelj Lučke uprave Vukovar, Marijan Kuprešak, direktor Luke Vukovar i dr. sc. Irena Bosnić, koja dolazi s Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici.



Nakon uvodnog dijela gdje se prisutnima pružio uvid u tržišni potencijal korištenja gospodarskih zona u lučkim područjima, odvijala se panel rasprava na kojoj su se analizirali postojeći modeli suradnje s korisnicima zona, ali i identificirali mogući modeli suradnje s budućim korisnicima zona.

Ilija Cota, ravnatelj Razvojne agencije Vukovarsko- srijemske županije je prisutne upoznao s mjerama Vukovarsko – srijemske županije koje potiču riječni promet:
Ističem da je Luka Vukovar strateški važan gospodarski subjekt u Vukovarsko – srijemskoj županiji. Naš doprinos riječnom gospodarstvu prepoznavanje je važnosti Europskih projekata i ulaganja u razvoj plovidbene industrije.

Željko Sič, načelnik Sektora gospodarstva i plovidbenih poslova pri Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, predstavio je Analizu načina korištenja gospodarske zone u lučkim područjima Dunavskoga sliva i razvitak njihovog zaleđa, no osvrnuo se i na perspektivu riječnog turizma:
Jedan od početnih koraka razvoja turizma na unutarnjim vodama je povezivanje luke Vukovar sa Zračnom lukom Osijek, ulaganje u luke i pristaništa, što je dugoročno ekonomski isplativo i dovodi do dodatnog zapošljavanja. Također, potrebno je razvijati i nautički turizam koji ima veliki potencijal i značaj za razvoj gospodarstva.

Ivana Katavić-Milardović, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Osječko – baranjske županije istaknula je važnost razvoja prometne infrastrukture:
Razvoj prometa i prometnih infrastruktura u direktnoj je vezi s gospodarskim razvojem. Što neka zemlja ima na višem nivou razvijen promet to je ona i ekonomski jača. Osječko – baranjska županija u okviru svog djelokruga planira poduzeti i sve aktivnosti koje su vezane uz razvoj riječnog prometa. Osječko – baranjska županija ima mnogo potencijala i za razvoj riječnog turizma te se nadamo da će se kroz određene aktivnosti i taj dio razvoja gospodarstva dovesti na veću razinu.

Alen Jakumetović, ravnatelj Lučke uprave Vukovar upoznao je sudionike s radom Lučke uprave Vukovar te ukazao na potrebu ubrzanja zakonskih regulativa:
Danas smo na gospodarskom forumu čuli mnogo toga o razvoju gospodarskih zona u lučkim područjima luke Vukovar i Osijek. Zakon se uređuje, a mi se nadamo što skorijim uredbama jer pred nama je zahtjevan i težak put koji smo spremni provesti i samim time unutarnju plovidbu podići na noge.

Goran Dijanović, ravnatelj Lučke uprave Osijek referirao se na problematiku plovnog puta rijeke Drave:
Pozdravljam sve spomenute projekte, no ističem da je nužno riješiti problematiku plovnog puta te apeliram na Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture da osim u izradu studija, uloži maksimalne napore u konkretno rješavanje pitanja plovnog puta. Raspolažemo velikim kapacitetima, no problem je pristup samoj luci zbog nepovoljnog plovnog puta, zbog čega su ugroženi postojeći koncesionari, a dolazi i do otkazivanja pristanka kruzera.

Zajednički zaključak sudionika događaja je nužnost povećanja trenutnih i budućih kapaciteta Lučkih uprava i razvoj poslovanja svih dionika koji gravitiraju ka riječnom prometu.





Tekst i foto: Kreativna agencija Adverta

Najava: HGK ŽK Osijek: Okrugli stol gospodarskog foruma u okruženju luka unutarnjih voda Dunavskog sliva

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: