Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Vinska mušica Osijek: Tradicija u mjehurićima - pjenušci Zelenika

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65780
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 24.05.2019. 13:18 
Naslov:  Vinska mušica Osijek: Tradicija u mjehurićima - pjenušci Zelenika
24.05.2019. 20:00
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Pjenušava vina koja piju poznati i slavni diljem svijeta, od političara, ambasadora do pjevača i glumaca, doma i u poznatim svjetskim hotelima od Londona do Dubaija 24. svibnja 2019., pit će se i u Vinskoj mušici od 20 sati.

U goste dolazi Mirjana Zelenika, vlasnica Obiteljsko-poljoprivrednog gospodarstva iz Iloka koje se od 2000. godine bavi ekološkim uzgojem grožđa i proizvodnjom pjenušaca te mirnih vina. Pjenušci koje su pili članovi Rolling Stonesa, britanski premijer Tony Blair, koja se izvoze u europske i zemlje diljem svijeta, imaju Decanterovu nagradu i preporuku za pijenje, proizvode se od grožđa koje se uzgaja na padinama iločkoga vinogorja. Među prvima, nakon povratka u Ilok, počeli su se baviti proizvodnjom pjenušaca klasičnom metodom - sekundarnoga vrenja u boci.

A svaki taj pjenušac ima i priču koja seže daleko u prošlost i hrvatsku tradiciju. Od zaborava su sačuvali priču o Aureusu novcu cara Dioklecijana i rumunjskoj kraljici Carmen Sylvi koja je ljetovala u Opatiji, tu je i pjenušac proizveden u povodu 300. obljetnice Sinjske alke "U sridu".

Baš ta tri pjenušca s njihovom pričom oko nastanka, predstavit će Mirjana Zelenika. Zašto se odlučila ući u turističko-vinogradarsku i vinarsku priču, posebno u priču sa skupim proizvodom kao što je pjenušavo vino, doznat će osobno, kao i tko ih od poznatih u svijetu sve pije. Uz pjenušce kušat će i tri mirna vina - za početak će samo najaviti polusuhi traminac od sorte crvenog traminca, rađen posebnim postupkom maceracije. Ostala dva vina, neka budu iznenađenje.

Posebnost pjenušaca je što su rađeni u limitiranim serijama pa evo samo nekoliko pojedinosti: 'Double Gold' s tučenim 24- karatnim zlatom bio je favorit jedinog sajma vina i žestokih pića na Bliskom istoku, u Dubaiju 2007. godine. Pjenušac koji će kušati - Carmen Sylve s likerom borovih iglica - u Londonu je 2010. godine na Wine Fairu dobio preporuku Decanter, kao i pjenušac 'U sridu' 2015. London Decanter. Obitelj Zelenika proizvodi i najskuplji hrvatski pjenušac "Blago iz mora - Treasure from the sea", koji zrije u amforama na dnu mora. Posebnu seriju najmanjih pjenušaca na svijetu autorski je potpisao kipar Ivan Kožćarić i nose ime "Prizemljeno sunce".

Za sve koji vole mjehuriće i njihovo škakljanje, te veselost koji daju svakim gutljajem, ova će večer biti - zaista prava poslastica.

Druže se na starom mjestu u Vinskoj mušici 24. svibnja od 20 sati. Potrebno je, kao što znate rezervirati mjesto za degustaciju, koja stoji 100 kuna po osobi. Rezervacije primamo na telefon 092 350 99 39, u inbox preko Facebook stranice ili kupnjom "degustacije" u Vinskoj mušici, Kapucinska 39. Očekuje nas razgovor ugodni, kušanje pjenušaca i vina uz posebno i birano pripremljene zalogajčiće.


Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: