Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Državni arhiv u Osijeku: Otvorenje novouređene arhivske čitaonice i prijemnog ureda

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65647
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 22.05.2019. 13:33 
Naslov:  Državni arhiv u Osijeku: Otvorenje novouređene arhivske čitaonice i prijemnog ureda
24.05.2019. 12:00
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Otvorenje novouređene arhivske čitaonice i prijemnog ureda u Državnom arhivu u Osijeku, održat će se u petak, 24. svibnja 2019. u 12:00 sati

Državni arhiv u Osijeku:
Tradiciju čuvanja arhivskoga gradiva in situ u Osijeku možemo pratiti kroz očuvane zapise tek od kraja 17. stoljeća, oslobođenja Slavonije od Osmanlija i uspostave nove društvene strukture civilne, vojne i crkvene vlasti. Čuvanje vlastitih zapisa kod pojedinaca, u ustanovama i tijelima vlasti, svojom javnom ulogom preuzima od 1947. godine osječki arhiv, najprije kao Ispostava Državnog arhiva u Zagrebu (arhivsko spremište), a potom od 1956. godine kao samostalna ustanova Arhiv u Osijeku, danas Državni arhiv u Osijeku. Ustanova je do 1972. godine djelovala na adresi Kuhačeva 27, a od 1972. do 1975. godine je izvršeno preseljenje u preuređenu zgradu bivše vojarne na današnjoj adresi K. Firingera 1.

Nakon teških stradanja od velikosrpske agresije u Domovinskom ratu 1991/1992., zgrada arhiva je temeljito i u cijelosti obnovljena, a uz naknadne djelomične preinake dio prostora je više puta preuređivan kako bi se što bolje odgovorilo potrebama i zadacima arhivske službe u suvremenom okruženju. Posljednje značajno preuređenje dijela zgrade izvršeno je 2017. godine kako bi arhiv dobio višenamjensku dvoranu za javna događanja, proširene izložbene prostore, dodatni javni ulaz, dizalo i prilagođene pristupe za osobe s poteškoćama u kretanju.

Arhivska čitaonica:
Samostalno istraživanje arhivskog gradiva i korištenje literature obavlja se u arhivskoj čitaonici u kojoj svi zainteresirani korisnici mogu dobiti na uvid i korištenje arhivsko gradivo iz fundusa ustanove i knjige iz arhivske knjižnice sa stručnom literaturom iz područja arhivistike i informacijskih znanosti, pomoćnih povijesnih znanosti, povijesti institucija, lokalne, područne i nacionalne povijesti te referentnom zbirkom i službenim glasilima.

Sukladno broju korisnika arhiva koji se iz godine u godinu povećava, ranijih su godina skučeni kapaciteti čitaonice s knjižnicom povremeno povećavani i nabavljana nova oprema. Tijekom 2019. godine je iz prostora arhivske čitaonice iseljen najveći dio knjižnog fundusa i prebačen u drugi prostor arhiva, a prostori čitaonice i i prijemnog ureda temeljito preuređeni i dobrim dijelom opremljeni novim namještajem i opremom. Zahvaljujući novom uređenju, istraživači mogu raditi u ugodnom i svijetlom prostoru čiji se kapacitet popeo na 12 prostranih istraživačkih mjesta od kojih je svako opremljeno dodatnim rasvjetnim tijelom i više električnih utičnica za vlastite uređaje pojedinog istraživača, a u čitaonici je na raspolaganju i druga potrebna oprema.

Za rad u čitaonici korisnici se mogu naručiti putem e-pošte citaonica[at]dao[dot]hr, a osnovne informacije o uvjetima i načinu korištenja gradiva mogu dobiti na telefon 031/638 310 ili putem mrežne stranice arhiva dao.hr

Prijemni ured:
Prijemni ured arhiva za korisnike neposredno je povezan s arhivskom čitaonicom, a tijekom ovogodišnjeg preuređenja opremljen je posve novim namještajem i knjižarskim stalcima na kojima je izložena većina od dosadašnjih više od 120 izdanja iz bogate izdavačke djelatnosti Državnog arhiva u Osijeku. Uz brojne knjige koje se mogu kupiti u prijemnom uredu, u pripremi su i suveniri koji se izrađuju na temelju izabranih motiva iz arhivskoga gradiva u fundusu ustanove, koji će s knjigama biti u ponudi u prijemnom uredu.

Financiranje preuređenja:
Financijska konstrukcija za preuređenje arhivske čitaonice i prijemnog ureda zatvorena je iz redovnih sredstava Ministarstva kulture za tekuće i investicijsko održavanje te iz vlastitih sredstava Državnog arhiva u Osijeku.


Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: