Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



HDZ Osijek: Alarmantno stanje u osječkim vrtićima

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65663
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 22.05.2019. 9:10 
Naslov:  HDZ Osijek: Alarmantno stanje u osječkim vrtićima
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Gradska organizacija HDZ-a grada Osijeka na čelu s predsjednikom Ivanom Radićem danas je održala konferenciju za javnost pod nazivom "Alarmantno stanje u osječkim vrtićima".

Tijekom travnja ove godine izvršene su sve prijave za upis djece u dječje vrtiće nakon čega su roditelji ostali neugodno iznenađeni činjenicom da za čak 104 naših najmlađih sugrađana nisu osigurana mjesta u osječkim vrtićima. Ukupno raspoloživih mjesta je 788, a zahtjeva za upis je 892. Dakle, grad Osijek i gradska ustanova Dječji vrtić Osijek nisu bili u stanju isplanirati potreban broj mjesta u vrtićima za narednu pedagošku godinu.

Time u Gradu nisu mogli biti iznenađeni jer je i prošle godine bio problem, al u puno manjoj mjeri. I tada je bio veći broj prijavljene djece nego li je kapacitet dječjih vrtića i to je gradskoj upravi morao biti putokaz odnosno smjer što očekivati ove godine. Da stvar bude još gora, ove godine ne samo da nisu osigurali dovoljan broj mjesta nego su i smanjili broj upisnih mjesta za dvoje. Prošle godine kvota je bila 790 mjesta. Nakon što su vidjeli da to nije bilo dovoljno oni su je ove godine smanjili na 788.

Mi u gradskoj organizaciji HDZ-a se pitamo kakva je to natalitetna politika u gradu Osijeku? Koju poruku šaljemo našim najmlađim sugrađanima i koju mi to poruku šaljemo mladim obiteljima koje imaju djecu i onima koji to tek planiraju?

Treba naglasiti činjenicu da grad Osijek ima obavezu osigurati predškolski odgoj za svu djecu na svom području. U Gradu se opravdavaju da nemaju dovoljno kapaciteta za svu djecu. To je točno, al o tome se morala voditi briga ranije. Naime, kod planiranja mreže dječjih vrtića prvenstveno morate uzeti u obzir projekciju prirodnog prirasta u Gradu. Ako vidite da vam raste natalitet naravno da ćete povećati kapacitet vrtića. Poražavajuća je činjenica da je grad Osijek taj problem mogao riješiti na vrlo jednostavan način. Naime, sredstva za proširenje kapaciteta vrtića mogla su se osigurati iz EU fondova. U ožujku 2018. godine je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku raspisalo poziv pod nazivom "Unapređenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja". Vrijednost tog Poziva je bila nešto preko 318 milijuna kuna. Grad Osijek je mogao povući minimalno 500 tisuća, a maksimalno 15 milijuna kuna. Poziv je zatvoren u ožujku ove godine i sada će se diljem Hrvatske uložiti preko 318 milijuna kuna u dogradnju postojećih ili izgradnju novih vrtića. To je hvalevrijedna politika resornog Ministarstva, no znate li koliko je od tog iznosa dobio grad Osijek. Osijek je dobio slovima i brojkom jednu veliku nulu. Opet, imamo situaciju da Grad nije iskoristio sredstva Europske unije odnosno mogućnost da povučemo sredstva i da riješimo ovaj problem. Toliko pričamo o demografiji, a onda imamo primjer da grad Osijek nije u stanju osigurati ni ono najnužnije da djeca mogu ići u vrtić kako bi imala odgovarajuću skrb, odgoj i socijalizaciju.

Pitamo gradsku upravu zašto nula kuna? Zašto je Split, zašto je Zadar, zašto je Dubrovnik, zašto je Bjelovar, zašto je Solin, zašto su oni mogli dobiti 14 milijuna kuna? Zašto je Mursko Središće moglo dobiti 13 milijuna kuna? Zašto je Prelog mogao dobiti 11 milijuna kuna, a Karlovac oko 9 milijuna? Zašto su svi oni mogli dobiti ta sredstva iz ovog Poziva, a grad Osijek nije? Razlog je jednostavan. Govorimo o nesposobnosti. Grad se ili nije prijavio ili nije znao iskoristit taj Poziv. Za to je trebalo osmislit projekt, pripremit dokumentaciju i prijaviti se. U Osijeku je još u travnju 2018. godine bila organizirana radionica na kojoj su dane sve informacije o ovom Pozivu.

Na kraju možemo zaključiti da grad Osijek nije iskoristio sredstva koja je imao na raspolaganju. Također, Grad nije ispunio svoju obavezu da osigura predškolski odgoj za sve naše male Osječanke i Osječane i što je najgore Grad čak niti ne nudi rješenje ovog problema.

Zahtijevamo da se na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća definira Plan mreže dječjih vrtića na području grada Osijeka sukladno stvarnim potrebama i da se hitno pronađe rješenje kako bi sva prijavljena djeca bila upisana u vrtiće, a Grad ispunio svoju obavezu.

Zaključak je da sva djeca Osijeka moraju imati mogućnost pohađanja sljedeće pedagoške godine, a grad Osijek je to dužan osigurati, rekao je Radić.



Tekst i foto: HDZ Osijek

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: