Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



OŠ Ivana Filipovića uvela pilates lopte u jedan prvi razred – učenici oduševljeni!

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65696
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 20.05.2019. 9:27 
Naslov:  OŠ Ivana Filipovića uvela pilates lopte u jedan prvi razred – učenici oduševljeni!
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Sjedenje po pet nastavnih sati na tvrdoj i neudobnoj stolici, uz nedostatak tjelesne aktivnosti, (pre)teške školske torbe i loše držanje dovelo je do toga da sve veći broj djece osnovnih škola ima problema s kralježnicom. Očekivati još k tomu od prvašića da se koncentriraju i pozorno prate nastavu prilično je zahtjevan zadatak za sedmogodišnjake.

Kako bi to pokušali prevenirati, u OŠ Ivana Filipovića u Osijeku eksperimentalno su u 1.a razred umjesto stolica postavili pilates lopte.

Riječ je o projektu koji se već neko vrijeme provodi po školama diljem Hrvatske, a ovaj trend sada je stigao i u Osijek. A to što je upravo ova škola krenula s ovim programom nije čudo uzme li se u obzir da je ravnatelj škole Zlatko Kraljević kineziolog po struci, koji je već proveo više istraživanja i objavio više radova koji upućuju na to da djeca imaju sve lošije držanje, ali je izostalo konkretno djelovanje nadležnih službi.

Dosadašnja istraživanja su pokazala da zamjena klasičnih stolica pilates loptama ima višestruke prednosti jer se poboljšava mišićna stabilnost i fleksibilnost tijela. Sjedenje na lopti aktivira rad leđnih i trbušnih mišića koji cijelo vrijeme moraju biti aktivni kako bi održali ravnotežu tijela. Također jača trbušna muskulatura i povećava se aerobna kondicija, a pilates lopte djeluju i kao antistresna terapija koje pozitivno djeluje na raspoloženje jer stalno pokretanje djecu podsjeća na igru i zabavu.

Učitelji koji su uveli pilates lopte također tvrde kako je vidno povećana koncentracija učenika koji uz laganu tjelesnu aktivnost pozornije prate nastavu. Naime, sjedeći na loptama umjesto na stolicama učenici koriste obje polutke mozga, što poboljšava njihovu koncentraciju. K tomu, pilates lopte korisne su i pod odmorima jer se učenici na njima mogu rastezati i igrati.

Trenutno je u ovaj eksperimentalni program škole Ivana Filipovića uključen samo jedan razred. Ako se program pokaže uspješnim, od početka nove školske godine on će proširiti i na ostale razrede škole.
Provedbu ovog projekta prati i Grad Osijek. Naime, Davor Brust, pomoćnik pročelnika u Upravnom odjelu za društvene djelatnosti, izjavio je kako će stručne službe napraviti analizu dosadašnjeg tijeka provođenja programa, pa ako se rezultati pokažu pozitivnima, Grad će razmisliti o uključivanju u projekt i nabavku lopti za djecu drugih osnovnih škola.

A krajnji korisnici ovog programa - djeca - za sada su prezadovoljni. Još ako to zadovoljstvo budu pratili bolji rezultati u školi i bolje držanje, prednosti ovog programa nitko neće moći osporiti.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Screehost video Osječka TV

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: