Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Bioplinsko postrojenje u Kampusu proizvodit će energiju za napajanje Sveučilišta te svih osnovnih škola i vrtića

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65447
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 14.05.2019. 10:30 
Naslov:  Bioplinsko postrojenje u Kampusu proizvodit će energiju za napajanje Sveučilišta te svih osnovnih šk
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U sklopu manifestacije Dani Slovenije u Slavoniji na osječkom FERIT-u jučer je održana konferencija pod nazivom „Zelena energija: iskustva Slovenije i Hrvatske“ na kojoj su svoja iskustva o korištenju takozvane zelene energije razmijenili predstavnici gradova Osijeka i Kranja.

Zelena energija kao energija budućnosti zajednička je poveznica između dvije države, zaključeno je na konferenciji, a ovakvi susreti prilika su da stručnjaci koji izravno sudjeluju u projektima iz prve ruke razmijene i prenesu pozitivna iskustva kako bi i Slovenija i Slavonija iskoristili svoja znanja na najbolji način.

Gosti iz Slovenije predstavili su projekt uvođenja zelene energije u općinu Brdo kod Kranja koja će postati energetski samodostatna i samoodrživa općina u smislu korištenja obnovljivih izvora energije na osnovi sunca i hidroelektrana, a cijeli prijevoz u općini bazirao bi se na električnim automobilima i autobusima.

I Grad Osijek planira niz projekata u kojima će se koristiti obnovljiva energija. Davor Kralik ispred Fakulteta agrobiotehničkih znanosti govorio je o projektu ”Osijek i zelena energija“ koji je još u začecima ali će igrati važnu ulogu u budućnosti. Naime, riječ je o izgradnji bioplinskog postrojenja - elektrane koja bi bila smještena u osječkom Kampusu. U prvoj fazi postrojenje bi bilo ukupne snage 680 kW, a u drugoj fazi 1,4 MW. Projekt će financirati EU, ušao je među 36 prioritetnih projekata i sada se čeka raspisivanje natječaja. U tom bio-plinskom postrojenju proizvodit će se energija za napajanje kompletnog osječkog sveučilišta, svih osnovnih škola i vrtića, a sirovine bi dolazile od bio-otpada iz restorana SC-a, osječkog KBC-a, organskog otpada s gradskog zemljišta itd.

Zamjenik gradonačelnika Osijeka Boris Piližota naglasio je kako Osijek već dugi niz godina kontinuirano provodi projekte održivog razvoja s naglaskom na energetsku učinkovitost i uporabu obnovljivih izvora energije.

Važno je naglasiti da cijelom projektu pristupamo tako da najprije radimo na povećanju energetske učinkovitosti i sustavnom gospodarenju energijom koje rezultira smanjenjem potrošnje energije. U drugom koraku realiziramo projekte obnovljivih izvora energije koji su usmjereni prema pokrivanju troškova. Najvidljivije je to na postojećim ustanovama poput vrtića i osnovnih škola, ali i u pogledu izgradnje novih škola i vrtića nulte kategorije“, naglasio je zamjenik gradonačelnika dodavši kako se, osim vrtića i osnovnih škola, obnavljaju sve ustanove koje su u vlasništvu Grada kako bi što učinkovitije iskoristile toplinsku energiju.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Osijek.hr

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: