Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Predstava "EMET" osječkog HNK proglašena najboljom na 29. Marulićevim danima

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65431
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 02.05.2019. 10:18 
Naslov:  Predstava "EMET" osječkog HNK proglašena najboljom na 29. Marulićevim danima
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Nastavlja se „žetva“ nagrada koju osječki HNK posljednjih sezona osvaja na eminentnim hrvatskim festivalima glume.

Posljednja u nizu nagrada stigla je na upravo završenom festivalu hrvatske drame 29. Marulićevi dani na sceni HNK Split gdje je predstava Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku „EMET“ autorice Ivane Šojat u režiji Same M. Streleca osvojila dvije glavne nagrade: nagradu Marul za najbolju predstavu u cjelini te nagradu Marul za najbolju režiju.

Na festivalu hrvatske drame 29. Marulićevi dani prikazano je 12 predstava u konkurenciji za festivalske nagrade. Ocjenjivački sud nagrade Marul djelovao je u sastavu: Anja Šovagović Despot, glumica; Ivan Plazibat, redatelj; Dinka Jeričević, scenografkinja; Ana Prolić, dramaturginja i Dubravka Crnojević Carić, teatrologinja.

U obrazloženju nagrade Ocjenjivačkog suda za najbolju predstavu ističe se, između ostalog:

Predstava umnogome prekoračuje granice očekivanog; duboko je uznemirujuća, ali istovremeno i duhovita, izaziva osjećaj groze ali gotovo istovremeno proizvodi i smijeh, kako onaj karnevalski, opori, tako i onaj topli, nježni, dječji. Jedna od najsnažnijih scena, izvrsno igrana, jest upravo mučni prizor zlostavljanja, incesta, no, unatoč tomu, ovo je predstava koja ne bježi od topline oprosta i razumijevanja za bivše rane onih koji postaju zlotvorima te time nastavljaju lanac nesreće. (...) Predstava osječkog HNK-a dovodi u pitanje mnoge dihotomije, baveći se značajnim temama kao što su pitanje odnosa realnog i irealnog, krivnje i kazne, unutarnjeg i izvanjskog, snova i umjetnosti, ljubavi i nasilja. Spajanje naizgled nespojivog je trajno na snazi. Takav je postupak prisutan i u načinu glumačke igre u kojoj se isprepliće tragično i groteskno.

U obrazloženju nagrade za najbolju režiju Samu M. Strelecu ističe se, između ostalog:
Neobičnim, začudnim, uzbudljivim i neočekivanim scenskim rješenjima kao i grotesknim, mjestimice brutalnim, a često duhovitim redateljskim postupcima, Samo je Strelec neuobičajeno predano režirao ovaj mračni psihološki triler u kojem dominiraju uznemirujuće istine i potresni krugovi smrti. Redateljski rukopis vrlo je precizno sjedinjen s dramaturgijom i dramatizacijom moćne priče s kriminalnim dosjejima Ivane Šojat, a vječna težnja za dobrotom probija kroz mračne pukotine ove katarzične predstave“.

Čestitamo dobitnicima, a predstavi želimo još mnogo uspjeha na budućim nagradama hrvatskog glumišta.





Tekst: Osijek031.com
Foto: HNK u Osijeku

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: