Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Najezda komaraca već započela – Tretmani započinju čim se vrijeme stabilizira!

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65440
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 25.04.2019. 14:18 
Naslov:  Najezda komaraca već započela – Tretmani započinju čim se vrijeme stabilizira!
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Danas je održan sastanak Korodinacije Osječko-baranjske županije na kojoj je glavna tema bila najezda komaraca kojoj smo svjedočili tijekom proteklih Uskrsnih blagdana.

Riječ je o krvopijama iz Kopačkog rita koji su iskoristili visok vodostaj Dunava i iznadprosječno visoke temperature i, čim su se iz ličinki razvili u odrasle komarce, krenuli su put Osijeka na „hranjenje“.

Problem s komarcima iz Kopačkog rita jest taj što je larvicidni i adulticidni tretman komaraca na području Parka prirode zabranjen zbog opasnosti od štetnog utjecaja insekticida na tamošnju biološku raznolikost.

Zavod za javno zdravstvo OBŽ-a započeo je još početkom ožujka s monitoringom ličinki komaraca na 20 lokacija na području Grada i prigradskih naselja. Monitoringom je zabilježeno sedam vrsta komaraca i povećan broj na području rubnih dijelova Osijeka te u Sarvašu, Aljmašu i Baranji, pa će stoga Zavod dolaskom stabilnijeg vremena izdati preporuke za tretiranje komaraca.

Grad Osijek će, po primitku tih preporuka, poslati ekipe na teren i obaviti tretmane, no to se neće dogoditi tijekom sljedećih nekoliko dana obzirom na vjetrovit i kišan vikend pred nama. U proračunu Grada za borbu protiv komaraca ove je godine pripremljeno tri milijuna kuna, što bi trebalo biti dovoljno novca obzirom da je prošle godine za tu svrhu utrošeno oko dva milijuna kuna.

Župan Ivan Anušić istaknuo je na sastanku Koordinacije kako sve općine i gradovi moraju sudjelovati u provedbi Strategije kontrole komaraca u OBŽ od 2019. do 2024. godine, a u sve trebaju biti uključeni i građani kroz različite edukacije. S tim u svezi, trenutno je u tijeku distribucija informativno-edukativnih materijala o načinima uklanjanja mogućih mjesta zadržavanja komaraca u dvorištima, vrtovima, podrumima i drugim mjestima.

Voditelj Službe za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju županijskog ZZJZ-a Dario Brdarić predstavio je projekt "Suzbijanje komaraca u prekograničnoj oblasti" kojeg provodi Institut za javno zdravlje OBŽ u suradnji sa Zavodom za javno zdravlje Sombor i Fondom "Europski poslovi" iz Novoga Sada. "Komarci ne znaju za granice i predstavljaju globalni problem", zaključio je Brdarić najavivši prvo tretiranje komaraca u Osijeku čim se vrijeme bude stabiliziralo.







Tekst: Osijek031.com
Foto: Dražen Jakabfi/Foto-arhiv031

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
dally
Offline
Ukupno postova: 65
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 25.04.2019. 14:33 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Pokrenuti referendum za ukidanje zabrane tretiranja na području Kopačkog rita !! Mad

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: