Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Osječko-baranjska županija potpisala Sporazum o razvoju širokopojasne 5G infrastrukture sa sedam općina

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65657
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 08.04.2019. 15:35 
Naslov:  Osječko-baranjska županija potpisala Sporazum o razvoju širokopojasne 5G infrastrukture sa sedam opć
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Župan Ivan Anušić potpisao je Sporazum o suradnji na provedbi Projekta razvoja širokopojasne infrastrukture s načelnicima općina Antunovac, Čepin, Erdut, Ernestinovo, Šodolovci, Vladislavci i Vuka.

Riječ je o osnovnom preduvjetu za sudjelovanje tih općina u Pozivu na dostavu projektnih prijedloga „Izgradnja mreža sljedeće generacije (NGN)/pristupnih mreža sljedeće generacije (NGA) u NGA bijelim područjima“ (područja u kojima nije dostupan širokopojasni pristup i adekvatna infrastruktura te ne postoji komercijalni interes za ulaganje u istu) koji je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije nedavno raspisalo.



U situaciji kada cijeli svijet, osobito Europa, kreće prema novoj generaciji 5G mreže i mi moramo biti infrastrukturno spremni za njeno korištenje. Današnji sporazum je preduvjet za proširenje širokopojasnog interneta na području ovih općina sa 30.000 stanovnika i više od 500 gospodarskih subjekata i javnih ustanova“, istaknuo je Anušić dodavši da, kada 5G mreža bude profunkcionirala, Osječko-baranjska županija će biti za to spremna.

"Ovo je jedinstvena prilika da se na ovom području izgrade velike brzine interneta, odnosno infrastruktura koja će moći podnijeti brzine do 100 Mbit-a u sekundi, a trenutačno su one ispod 30 Mbita. To je upravo i razlog zašto smo mi i pokrenuli cijeli projekt", dodala je pročelnica Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove Europske unije Osječko - baranjske županije Nataša Tramišak.

Od moguća tri investicijska modela odabran je Model A koji predviđa uključivanje privatnog operatera koji će morati sufinancirati svoj dio izgradnje infrastrukture.

Najviši dopušteni iznos bespovratnih sredstava po tom modelu je do 63,5 milijuna kuna, no točna vrijednost projekta znat će se nakon izrade projektne dokumentacije za izgradnju infrastrukture, kao i investicijske studije. Izgradnja infrastrukture mora završiti do 2022./2023. godine.

Trošak izrade plana širokopojasne infrastrukture vrijedan je 236.250 kuna i financira ga Županija, a daljnji će se teret prebaciti na Europsku uniju i privatne operatere za izgradnju infrastrukture.

Inače, ukupna vrijednosti Poziva je 1,1 milijardu kuna, a rok za prijavu je 17. lipnja.





Tekst: Osijek031.com
Foto: OBZ.hr

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: