Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



GISKO: Predavanje "Osječki Klub hrvatskih književnika i umjetnika i Krleža"

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65439
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 03.04.2019. 18:38 
Naslov:  GISKO: Predavanje "Osječki Klub hrvatskih književnika i umjetnika i Krleža"
08.04.2019. 19:00
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Deseto predavanje programa “Sveučilišni ponedjeljak u GISKO-u” održat će u ponedjeljak 8. travnja 2019. godine s početkom u 19.00 sati u prostoru Američkog kutka Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek.

Predavanje „Osječki Klub hrvatskih književnika i umjetnika i Krleža “ održat će izv. prof. dr. sc. Ivan Trojan.

Opis predavanja:

Uvidom u ostavštinu Rudolfa Franjina Magjera i osječkog Kluba hrvatskih književnika i umjetnika Ivan Trojan iznalazi razloge sukoba Kluba s Miroslavom Krležom utisnute u Krležin polemički članak koji je prvotno objavljeno pod naslovom Pro domo sua u "Književniku" 1930. godine, a dvije godine kasnije i pretiskan u Krležinoj knjizi polemičkih tekstova Moj obračun s njima te kritički analizira i preispituje značaj Krležina Osječkog predavanja iz 1928. godine.

O predavaču:
Ivan Trojan (1979.) izvanredni je profesor na Katedri za hrvatsku književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku gdje na preddiplomskom, diplomskom i poslijediplomskom studiju predaje većinom kolegije iz polja svog užeg znanstvenog interesa – dramatologije i teatrologije. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu doktorirao je s temom Dramska, kazališna i kulturno politička djelatnost Milana Ogrizovića i bečka moderna. Surađivao je na tri znanstveno-istraživačka projekta od kojih je aktualan znanstveni projekt Hrvatske zaklade za znanost Politike identiteta i hrvatska drama od 1990. do 2016., a vodio je projekt Slavonsko dramsko kazalište i njegovo okruženje. Autor je osam znanstvenih i stručnih knjiga te više od pedeset znanstvenih članaka iz područja znanosti o umjetnosti. Dobitnik je Povelje uspješnosti Julija Benešića, Povelje Vukovarsko-srijemske županije za izuzetna ostvarenja na području znanosti i kulture te Povelje uspješnosti Josipa i Ivana Kozarca za književnu znanost. Deset je godina glavni urednik časopisa za književnost i kulturu „Književna revija“.


Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: