Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Hrvatskoj nedostaje oko 10.000 medicinskih sestara, osječkom KBC-u preko 100

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65431
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 01.04.2019. 10:23 
Naslov:  Hrvatskoj nedostaje oko 10.000 medicinskih sestara, osječkom KBC-u preko 100
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Rendgenska snimka stanja sestrinstva u hrvatskom zdravstvu daleko je od idealne. Hrvatskoj nedostaje između 8000 i 12.000 medicinskih sestara i tehničara, tvrde njihove udruge, sindikati i Komora.

Problem s nedostatkom sestara i tehničara dosegao je alarmantnu razinu i situacija je kritična svugdje: od Osijeka do Dubrovnika. Tako je nedavno KBC Rebro priopćilo da imaju manjka 300 medicinskih sestara, a KBC-u Rijeka manjka 100-ak sestara.

Kako izvještava Dnevnik Osječke televizije, i osječkom KBC-u u ovom trenutku nedostaje najmanje 100 medicinskih sestara i tehničara. Prema riječima Marice Stanić iz Hrvatskog sindikata medicinskih sestara i tehničara, oko 50 sestara i tehničara otišlo je iz Osijeka, neki su se preselili u druga mjesta, ali većina je otišla u inozemstvo zbog boljih plaća i uvjeta rada.

Posljedica toga jest da manjak kadra nadomještaju oni koji rade, a to povlači za sobom teže uvjete rada, veće psihičko opterećenje zaposlenika te gomilanje prekovremenih sati, pa su sestre premorene i iscrpljene, što dovodi do pogoršanja njihovog zdravstvenog stanja i učestalih odlazaka na bolovanje, a to dodatno pogoršava situaciju.

Prošle godine do rujna osječki KBC objavio je 30 natječaja za medicinske sestre i 10 natječaja za prvostupnice sestrinstva, no medicinskih sestara na tržištu rada – nema. Stanić smatra da, sve kada bi se i zaposlio toliki broj sestara, rasterećenje bi bilo tek djelomično.

Od 2013., otkako je Hrvatska ušla u EU, iz nje je otišlo preko 1100 medicinskih sestara. A situacija postaje sve gora. Prema podacima Komore, krajem prošle godine čak 1000 medicinskih sestara zatražilo je mirovanje članstva u Komori zbog planiranog odlaska u inozemstvo.

Među nekim rješenjima predlaže se povećanje koeficijenata složenosti poslova u zdravstvu za najmanje 25% kako bi sestre u startu imale 1000 eura plaće. Također, od države se očekuje da omogući zapošljavanje medicinskih sestara iz nekih drugih država EU kako se ne bi događale situacije da neke bolnice zbog nedostatka sestara smanjuju odjele ili odgađaju operacije, što je bio slučaj u Dubrovniku prošle zime.

Na svu sreću, osječka bolnica za sada nije među njima, no da se nešto treba mijenjati, to je sigurno.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Ilustracija

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
akoide
Offline
Ukupno postova: 840
Spol: Muško Muško
Post Postano: 01.04.2019. 22:47 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

I ta Komora je, između ostalih uzroka, zaslužna što sestara nema, a sad se čude zašto. Imamo jedan od najneurednijih zdravstvenih sustava u EU, a raznih komora, kojima je tobožnji cilj red u zdravstvu, koliko ti volja.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: