Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Vraća se naknada od 50 lipa za ambalažu mlijeka i jogurta?

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65431
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 26.03.2019. 14:12 
Naslov:  Vraća se naknada od 50 lipa za ambalažu mlijeka i jogurta?
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike na središnjem je portalu za e-savjetovanje sa zainteresiranom javnošću objavilo nacrt prijedloga Pravilnika o izmjenama i dopunama pravilnika o ambalaži i otpadnoj ambalaži.

Novim Pravilnikom proširit će se popis ambalažnih proizvoda u sustavu povratne naknade od 50 lipa tako što će se u sustav povratne naknade vratiti ambalaža od mlijeka i tekućih mliječnih proizvoda te uvrstiti jednokratna ambalaža (plastične boce, limenke i staklene boce) od pića volumena 0,2 litre.

Ministarstvo je tako odlučilo vratiti povratnu naknadu za mlijeko i tekuće mliječne proizvode koja je ukinuta 2015., a prvi se put uvodi i povratna naknada za pića u jednokratnoj PET, metalnoj i staklenoj ambalaži do dva decilitra jer se do sada plaćala naknada za bočice volumena većeg od dva decilitra.

To znači da će mlijeko i tekući mliječni proizvodi poskupjeti za najmanje 52 lipe, a dječji i ostali napici te vina u bočicama do dva decilitra za najmanje 60 lipa. Povratna naknada iznosit će 50 lipa po boci, dok će naknada gospodarenja po jedinici ambalaže za mlijeko iznositi dvije lipe plus PDV, a za bočice do dva decilitra deset lipa plus PDV.

U Ministarstvu procjenjuju da će proširenjem popisa ambalažnih proizvoda u sustavu povratne naknade, u sustav ući oko 70 milijuna novih ambalažnih jedinica, odnosno oko 2,2 milijuna kilograma ambalažnog materijala pogodnog za recikliranje.

Podsjetimo, povratna naknada na mlijeko i mliječne proizvode ukinuta je 2015. godine kako bi navedeni proizvodi pojeftinili, no ispostavilo se kako to nije bilo pametno jer se dogodilo upravo ono na što su upozoravale ekološke udruge - tisuće i tisuće komada plastike završilo je u okolišu.

U ministarstvu također vjeruju da će se vraćanjem ove ambalaže u sustav povratne naknade značajno povećati stopa odvajanja i recikliranja otpadne ambalaže kako bismo ispunili plan prema EK da do 2020. odvojeno prikupljamo i recikliramo 50% otpada.

Obzirom da su poslodavci i mljekari tražili prijelazno razdoblje za ponovno uvođenje tih naknada, Ministarstvo je odlučilo da će pravilnik i uredba u dijelu oko mlijeka i bočica do dva decilitra stupiti na snagu od početka iduće godine.

e-Savjetovanje je otvoreno do 23. travnja ovdje.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Ivana Mandić/Foto-arhiv031

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: