Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Francuska alijansa Osijek otvorila novi ured na Šetalištu Petra Preradovića

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65780
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 13.03.2019. 11:05 
Naslov:  Francuska alijansa Osijek otvorila novi ured na Šetalištu Petra Preradovića
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Povodom Europske godine kulturne baštine 2018.–2019., a u okviru ovogodišnjeg izdanja Frankofonije u Osijeku, jučer su u nazočnosti francuskog veleposlanika u Hrvatskoj Philippea Meuniera svečano otvorene nove prostorije Francuske alijanse na Šetalištu Petra Preradovića.

Prigodom jučerašnjeg otvorenja, zamjenik gradonačelnika Boris Piližota istaknuo je kako Udruga obogaćuje kulturu Osijeka te zaslužuje pozornost javnosti i nove prostorije, dodavši kako Grad od 2010. godine sufinancira rad Udruge kroz program Javnih potreba u kulturi Grada Osijeka.

Novi, veći i funkcionalniji prostor na Šetalištu Petra Preradovića Udruzi je jedna od nabitnijih stvari, budući da oko 150 korisnika tjedno pohađa aktivnosti i razne tečajeve koje Francuska alijansa Osijek organizira za razne dobne skupine, od djece do umirovljenika, rekla je na otvorenju Nada Jovanović, voditeljica osječke Udruge.

U novootvorenom prostoru tom je prigodom predstavljena i izložba kustosice Andree Rimpf „Ukradena baština" u organizaciji Muzeja grada Iloka uz suradnju i podršku Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske. Izložba je osmišljena tako da predstavlja dio otuđene hrvatske nacionalne baštine iz Muzeja grada Iloka kroz 13 od ukupno 50 umjetničkih djela otuđenih od 1988. do 1998. godine za vrijeme Domovinskog rata i procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.

Inače, Francuska alijansa Osijek najstarije je društvo francusko-hrvatskog prijateljstva u Hrvatskoj, ali i jedno od najstarijih u svijetu. Osnovalo ga je deset Osječana 31. siječnja 1897., a prva Francuska alijansa uopće osnovana je 1883. u Parizu. Udruga je sastavni dio hrvatske mreže Francuskih alijansi te članica međunarodne mreže Francuskih alijansi, a cilj joj je njegovanje francuskoga jezika i kulture.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Osijek.hr

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: