Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Caffe bar Peppermint: Tribina "Položaj istočne Hrvatske u aktualnoj hrvatskoj književnosti"

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65698
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 12.03.2019. 8:41 
Naslov:  Caffe bar Peppermint: Tribina "Položaj istočne Hrvatske u aktualnoj hrvatskoj književnosti"
16.03.2019. 20:00
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U subotu, 16. ožujka 2019., Udruga Mali Nemo, Hrvatsko društvo pisaca i caffe bar Peppermint pozivaju vas na tribinu "Položaj istočne Hrvatske u aktualnoj hrvatskoj književnosti", u sklopu koje će se održati predstavljanje knjige "Doba bršljana", nove zbirke poezije Davora Ivankovca.

Teško je voditi iole ozbiljniji razgovor o novijoj hrvatskoj poeziji a ne istaknuti ime Davora Ivankovca (1984., Vinkovci). Nanizavši sedam nacionalnih nagrada za književnost i nekoliko prijevoda na strane jezike, on je i s nedavno objavljenim, trećim naslovom dospio u ovogodišnje finale »Gorana« za najbolju knjigu poezije.
Kao autor zazire od trabunjanja o dogodovštinama iz epiderme života i njihovoj fantomskoj dodanoj vrijednosti. Površinskim posjekotinama od papira mahnut će, ponekad im se i ironično osmjehnuti, ali one ga ne zanimaju dovoljno da bi se baktao oko njihove bandaže – do onog što ga zapravo zanima dolazi se sondom, pa bila ona i metafizičke prirode. Tako bogatstvo i gustoća izraza kod njega nisu posljedica manjka sadržaja ili grandomanije, nego upravo suprotno – odraz suštinske spoznaje da su život i smrt od istih roditelja. »Dobu bršljana« kritika donekle opravdano pripisuje »melankoliju ravnice« (autor živi u Nuštru, a radi u Vukovaru), no bilo bi potpuno pogrešno (i neukusno) toj knjizi prići s predrasudama o geografskoj (ili kakvoj drugoj) ograničenosti. Tjeskoba u »Dobu bršljana« nije bezazlena pozerska dokolica koja se liječi mliječnom čokoladom i romantičnom komedijom, nego onaj crni pas kojeg se na lancu održava lijekovima na recept, a čije kevtanje neće prestati sve i ako se nuštarsko stablo šljive zamijeni briselskom neonskom reklamom.

Početak u 20 sati. Ulaz besplatan. Moderator: Ivan Zrinušić.


Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: