Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Odzvonilo švercerima na bolovanju: HZZO ponovno šalje inspektore na kućna vrata!

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65440
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 06.03.2019. 10:15 
Naslov:  Odzvonilo švercerima na bolovanju: HZZO ponovno šalje inspektore na kućna vrata!
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Rast stope bolovanja, koja je lani bila značajno veća u odnosu na 2017. godinu i broj dana provedenih na bolovanju povećala s 15,5 milijuna na čak 16,9 milijuna radnih dana, trebalo bi se zaustaviti novim Zakonom o zdravstvenom osiguranju koji će uskoro u proceduru, a predviđa liberalizaciju kontrole bolovanja, piše Novi list

Njime se predviđa povratak modela koji je prije 10 godina pravilnikom uredio tadašnji ministar zdravstva Darko Milinović, a koji je propisao da u postupku provođenja nadzora nad ostvarivanjem prava na bolovanje, kontrolori Zavoda, osim provođenja nadzora u ordinaciji izabranog doktora primarne zdravstvene zaštite, imaju pravo obaviti i neposrednu kontrolu u kući osiguranika.

Ta se mjera pokazala vrlo uspješnom jer je enormno visoku stopu bolovanja, koja je u 2008. godini dosegla čak 4,2 posto, u godinu dana smanjila na 3,57 posto, što je poslodavcima i HZZO-u donijelo 230 milijuna kuna uštede.

S druge strane, mjera je bila vrlo nepopularna i u javnosti kritizirana jer se postavio problem zadiranja u privatnost građana obzirom da nitko nema pravo bez odobrenja vlasnika stana ili kuće ulaziti na njegov posjed.

Sadašnja stopa bolovanja nije ni izdaleka visoka kao 2008. godine, ali ipak iz zdravstvenog budžeta za bolovanja dulja od 42 dana odlazi dvije milijarde kuna godišnje što je velik trošak.

Kome će se od radnika ići provjeravati leži li doista u vlastitom domu ili je možda zaposlen »u fušu«? Jasan je signal, kažu u HZZO-u, često korištenje bolovanja. Ako je netko svaki mjesec na bolovanju, onda tu nešto »smrdi« i signal je za slanje kontrolora na teren.

Prema podacima HZZO-a, kontrolori bi mogli najviše ići na teren u Zagrebu, Čakovcu, Gospiću, Pazinu i Rijeci jer su to gradovi s najvišom stopom bolovanja u državi.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Ilustracija

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
akoide
Offline
Ukupno postova: 840
Spol: Muško Muško
Post Postano: 06.03.2019. 23:22 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Neozbiljno i djetinjasto. Kao kad bi policija poručila lopovima da pripaze jer da sutra idu u kontrolu.
Takve stvari se odrade u tišini a onda se samo javnost izvjesti o rezultatima.
Eh što sam danas zakeralo.
Nego znate li koji radnici su državni rekorderi po bolovanjima? Zaposlenici u bolnicama imaju u prosjeku dvostruko više dana bolovanja nego zaposlenici u ostalim djelatnostima. Eee, bog je prvo sebi bradu stvorio.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: