Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti: Otvorenje izložbe "I tata je važan"

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65758
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 04.03.2019. 11:29 
Naslov:  Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti: Otvorenje izložbe "I tata je važan"
05.03.2019. 10:00
Citirajte i odgovorite[Vrh] 


"I tata je važan" - otvorena je izložba promotivnih plakata o aktivnom očinstvu


Dječja osječka kreativna kućica i Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku u utorak, 5. ožujka 2019., u 10.00 sati upriličit će otvorenje izložbe promotivnih plakata o aktivnom očinstvu „I tata je važan“ na 2. katu u nastavničkoj zgradi Fakulteta.

Ideja o gostujućoj izložbi promotivnih plakata nastala je prošle godine nakon što je Udruga Dokkica dobila više poziva za suradnju. Nastavkom projekta u 2019. godini Dokkica je uz potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku omogućila provedbu ove aktivnosti. Tako će Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku biti prvi domaćin ove izložbe i to na dvije lokacije: u Osijeku i Slavonskom Brodu (dislocirani studiji).

Projekt istoimenog naziva „I tata je važan“ odobren je u okviru Natječaja za prijavu projekata udruga usmjerenih podršci obitelji i promicanju i zaštiti prava djece Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a u sklopu projekta, prošle godine, Dokkica je u suradnji s Fakultetom za odgojne i obrazovne znanosti provela i istraživanje stavova i mišljenja djece viših razreda osnovne škole o ulozi oca u obitelji.

Viktorija Livaja Budaić, mag. psych., voditeljica psihosocijalne podrške za djecu i roditelje u Dokkici i doc. dr. sc. Maja Brust Nemet s Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku provele su istraživanje o stavovima djece o uključenosti očeva u odgoj. Istraživanje je provedeno na uzorku od 290 učenika u 10 osnovnih škola sa područja Osječko-baranjske županije. Istraživanje je pokazalo da učenici iz grada te nižih razreda procjenjuju očeve višeg obrazovnog statusa u većoj mjeri uključenima u odgoj, brigu o njima, kućanstvu. Djevojčice procjenjuju svoje očeve popustljivijima u odnosu na mušku djecu, dok djeca koja žive u urbanim sredinama procjenjuju očeve u većoj mjeri autoritativnijima od djece koja žive u ruralnim sredinama, a djeca iz ruralnih sredina svoje očeve doživljavaju popustljivijima. Statistički se značajna razlika uočila u percepciji očeva kao autoritarnih s obzirom na sastav kućanstva te stupanj obrazovanja oca, odnosno što su obrazovaniji češće imaju autoritativniji stil odgajanja. Ujedno utvrđena je povezanost veće uključenosti očeva u obiteljski život s pojavom autoritativnog odgojnog stila očeva.

„I tata je važan“ je projekt poticanja očeva na veću uključenost u obiteljskom životu i aktivniju roditeljsku ulogu kroz kampanju, predavanja i program podrške očevima u Dokkici. Specifični ciljevi projekta su promocija rodne ravnopravnosti i aktivnog očinstva u obiteljskom životu, unaprjeđenje savjetodavnog rada s očevima u lokalnoj zajednici te podrška budućim roditeljima u jačanju roditeljskih kompetencija.

Obzirom da se na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti pod vostvom prof. dr. sc. Vesnice Mlinarević, kroz izborni kolegij „Roditeljstvo“ (namijenjenog studentima predškolskog i primarnog odgoja i obrazovanja) te kroz redoviti kolegij „Obiteljski odgoj i suradnja s roditeljima“ (namijenjenog studentima predškolskoga odgoja i obrazovanja) obrađuju teme obitelji i roditeljstva, Fakultet je odlučio podržati kampanju za poticanje aktivnog očinstva i postati domaćin izložbe „I tata je važan“.

Suradnja Udruge Dokkica i Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti traje već duži niz godina, a nastavlja se i u ovoj godini ne samo kroz ovu izložbu već i druge, vezane uz uključivanje studenata u aktivnosti Udruge.

Izložba promotivnih plakata obuhvaća 13 vizuala, fotografija očeva i djece od kojih svaki nosi poruku o važnosti aktivne uloge oca u obitelji i odgoju djece. Fotografije osječkih očeva i djece nastale su prošle godine uz asistenciju Maje Varge, mag.cult., a autor fotografija je Mario Miloloža.

Na izložbi će ispred Fakulteta govorit dekan, prof. dr. sc. Damir Matanović te ispred Udruge Dokkica predsjednica, Ines Novak, dipl.iur., voditeljica projekta.





Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: