Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Osječko-baranjska županija jedina nudi besplatnu prehranu za sve učenike osnovnih škola

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65647
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 27.02.2019. 13:14 
Naslov:  Osječko-baranjska županija jedina nudi besplatnu prehranu za sve učenike osnovnih škola
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Danas je održana početna konferencija i predstavljanje EU projekta „Vrijeme je za školski obrok 2“ koji je sufinanciran iz EU fonda FEAD.

Riječ je o zajedničkom projektu Vlade i resornog ministarstva koji se financira kroz fondove EU, a u OBŽ-u obuhvaća ukupno 1.480 učenika u riziku od siromaštva iz 33 osnovne škole kojima je osnivač županija.

Cilj projekta je ublažavanje najgorih oblika dječjeg siromaštva pružanjem nefinancijske pomoći djeci u siromaštvu ili u riziku od siromaštva i to u vidu podjele hrane u osnovnim školama. Planirano trajanje projekta je šest mjeseci, projekt se provodi od siječnja 2019., a njegova je vrijednost 1,5 milijuna kuna. Sredstva su u cijelosti bespovratna, 85% iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije i 15% iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Župan Ivan Anušić podsjetio je na predstavljanju projekta kako svi učenici 70 osnovnih škola na području Osječko-baranjske županije već drugu godinu zaredom imaju besplatan obrok kroz projekt „Školski obrok za sve“ gdje sredstva za obroke za više od 18.000 učenika osigurava Županija uz djelomično sufinanciranje jedinica lokalne samouprave. Županija osigurava 12 milijuna kuna, a općine i gradovi oko 5 milijuna kuna, a Anušić se pohvalio kako je OBŽ jedina županija u Hrvatskoj po tome što svi učenici imaju u potpunosti besplatan školski obrok.

Županija nastoji da projekt što prije zaživi u cijelosti, pa su gotovo sve škole opremljene s potrebnim uređajima u kuhinjama te mogu pripremati barem 1-3 toplih obroka tjedno. U daljnjoj fazi predviđena je nabava namirnica koje su ekološki prihvatljive i zdrave isključivo od lokalnih OPG-ova, što je odgovornost ravnatelja škola, a očekuje se da će do kraja godine to zaživjeti u svim osnovnim školama.

Anušić je podsjetio i kako je najznačajniji dio infrastrukturne potpore za punu primjenu školskog projekta izgradnja Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće u Osijeku, koji se počinje graditi ove i bit će završen iduće godine. Sredstva za izgradnju su u potpunosti osigurana, gradit će se u Industrijskoj zoni Nemetin, projektna dokumentacija je u završnoj fazi, ubrzo slijedi izdavanje građevinske dozvole i raspisivanje natječaja za izgradnju. U Centru će, između ostalog, biti smještene sve namirnice iz lokalnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava potrebne za jelovnik u osnovnim školama, i količinski i kvalitetom, što sada OPG-ovi ne mogu u cijelosti.

Anušić je podsjetio i kako su u ministarstvo poslani i zahtjevi za dodatnim zapošljavanjem kuhara u školskim kuhinjama, no odgovor još nije stigao.





Tekst: Osijek031.com
Foto: OBZ.hr

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: