Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Zastarjele elektrane na ugljen na zapadnom Balkanu ugrožavaju javno zdravlje u Hrvatskoj

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65757
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 27.02.2019. 10:41 
Naslov:  Zastarjele elektrane na ugljen na zapadnom Balkanu ugrožavaju javno zdravlje u Hrvatskoj
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

CLIMATE Action Network (CAN), europski savez 150 nevladinih udruga koje se bave borbom protiv klimatskih promjena, predstavio je nedavno izvještaj o utjecaju termoelektrana na ugljen na Zapadnom Balkanu pod nazivom „Kronično zagađenje ugljenom“.

U zaključku izvješća navodi se kako na zapadnom Balkanu postoji 16 zastarjelih termoelektrana na ugljen koje ugrožavaju javno zdravlje i proizvode ogromne količine onečišćenja zraka, koje utječu na ljude u regiji, EU i šire. One svake godine uzrokuju 3000 prijevremenih smrti, 8000 slučajeva bronhitisa u djece i drugih kroničnih bolesti koje koštaju zdravstvene sustave i gospodarstva ukupno 11,5 milijardi eura godišnje.

Onečišćenje zraka iz termoelektrana na fosilna goriva ili drugih emitera, ne poznaje granice. Termoelektrane na ugljen u zemljama zapadnog Balkana - Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori, Kosovu i Srbiji, koje nisu članice Europske unije, sudjeluju u povećanju onečišćenja zraka emitirajući alarmantno visoke razine onečišćujućih tvari koje prelaze velike udaljenosti. Najštetniji su utjecaji na susjedne zemlje - Rumunjsku, Italiju, Mađarsku, Bugarsku, Grčku i Hrvatsku, ali i u udaljenim državama poput Poljske, Njemačke, Češke i Austrije.

To je posljedica činjenice da su termoelektrane na ugljen u državama zapadnog Balkana stare, neučinkovite i podstandardzirane. U 2016. tih 16 postrojenja ukupne snage 8 GW emitiralo je više sumpornog dioksida nego sve elektrane na ugljen u Europskoj uniji (njih 250 ukupne snage 156 GW). Razina zagađenja sitnim česticama i dušikovim oksidima jednako je alarmantna.

Zagađenje zraka iz ovih termoelektrana ne zadržava se unutar granica Zapadnog Balkana već prelazi granice članica Europske unije, uključujući Hrvatsku koja je jedna od najviše pogođenih zemalja u regiji. Prema podacima iz ovog izvještaja, u Hrvatskoj su se tijekom 2016. godine dogodila 164 slučaja preuranjenih smrti zbog prekomjernog zagađenja zraka koje dolazi iz termoelektrana na ugljen sa Zapadnog Balkana.

Koliko je situacija potencijalno opasna govori i činjenica da među deset najvećih onečišćivača njih osam se nalazi kod naših susjeda – četiri u Srbiji, a tri u Bosni i Hercegovini te jedna u Makedoniji.

Izvještaj zaključuje kako je jedan od ključnih razloga za nedostatak napretka neodlučnost kreatora politike u regiji zamijeniti staru flotu termoelektrana na ugljen novim postrojenjima. Interes građana diljem Europe - građana EU-a i zemalja zapadnog Balkana – je angažirati se protiv ove opasnosti za javno zdravlje, prije svega postupnim gašenjem termoelektrana na ugljen. Potrebno je odmah ojačati provedbu postojećih mjera kontrole onečišćenja i predložiti dodatne zakone kojima će se ovo pitanje regulirati, a Europska komisija treba dati prioritet kontroli onečišćenja i podizanju kvalitete zraka isključivanjem onih tvrtki koje planiraju gradnju novih termoelektrana na ugljen financiranih iz fondova EU-a.









Tekst: Osijek031.com
Foto: Ilustracija

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
akoide
Offline
Ukupno postova: 840
Spol: Muško Muško
Post Postano: 27.02.2019. 18:24 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Pa što kažu mjerenja SO2 u Osijeku? Po priloženoj mapi mi smo u "smrtonosnom" području.
Koliko se sjećam one mjerne stanice na križanju Trpimirove i Europske avenije, dok je još radila, jasno, izmjerene vrijednosti su bile stalno ispod graničnih.
Eto prilike da se navedena mjerna stanica popravi Smile.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: