Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



MUP predlaže privremeno oduzimanje vozila recidivistima!

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65430
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 21.02.2019. 11:14 
Naslov:  MUP predlaže privremeno oduzimanje vozila recidivistima!
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Ponukani rastućim brojem prometnih nesreća, posebice onih sa smrtnim ishodom, te velikim brojem recidivista i nezadovoljstvom općim stanjem sigurnosti u prometu, iz Ministarstva unutarnjih poslova ovih su dana u javnu raspravu uputili prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama kojim će se drastično povećati kazne za najteže prometne prekršaje.

Najveća novost je MUP-ov prijedlog da se za neke od najtežih kategorija prometnih prekršaja, a i vozačima koji ih učestalo ponavljaju, privremeno oduzme vozilo. I ne samo to, već će vozač koji je kažnjen oduzimanjem vozila morati snositi troškove njegova čuvanja.

Bez auta bi privremeno mogli ostati recidivisti: vozači koji su najmanje dva puta pravomoćno kažnjeni za vožnju u krivom smjeru ili odbijanje alkotestiranja, koji su dva puta uhvaćeni kako voze iako im je vozačka oduzeta, ako su dva puta imali iznad 0,5 promila alkohola u krvi te oni koji su dvaput kažnjeni za vožnju u naselju 50 km/h iznad ograničenja. Prijedlog je da se takvima vozilo oduzme do pravomoćnog okončanja prekršajnog postupka.

Izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama za tri prekršaja prolaska kroz crveno na semaforu te za tri i više prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola ili droga ostajete bez vozačke na dvije godine.

I kazne za druge prekršaje drastično se povećavaju: kaznom do 20.000 kuna ili kaznom zatvora do 60 dana kažnjavat će se prolazak kroz crveno na semaforu, ubrzanje na crvenom ili prolazak kroz više crvenih svjetala, odbijanje alkotestiranja i testiranja na opojne droge, te odbijanje liječničkog pregleda.

Za vožnju bez položenog vozačkog ispita, prekoračenje brzine u naseljima ili na mjestima gdje je brzina regulirana prometnim znakovima, a za 30 km/h veće prekoračenje od dopuštene brzine ili nepoštivanje prednosti prolaska kazna će iznositi 3000 - 7000 kuna, a dobit će i tri negativna boda. Vozaču koji ne poštuje prednost oduzet će se vozačka dozvola na šest mjeseci ako mu je to prvi takav prekršaj, a do dvije godine ako je to treći put da je vozio prebrzo.

Izmjenama je također predviđena kazna od 60 dana zatvora za one koji na autocesti voze 50 km/h iznad dopuštene brzine.

Vozačka dozvola se ukida vozačima za skupljenih 12 negativnih bodova, a za mlade vozače ako skupe devet negativnih bodova. Oni će uz to morati ići i na izvanredni liječnički pregled, kao i oni koji su tri puta u tri godine vozili u alkoholiziranom stanju. Svi vozači koji napune 67 godina dužni su proći liječnički pregled da bi produžili vozačku.

Policija će podatke o vozačima prekršiteljima čuvati u svom informacijskom sustavu 15 godina.

Postupak e-savjetovanja otvoren je do 4. ožujka.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Inja Pavlić/Foto-arhiv031

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
akoide
Offline
Ukupno postova: 840
Spol: Muško Muško
Post Postano: 25.02.2019. 22:19 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Auto na tati, a sin pravi probleme. Kome će se uzeti vozilo? Tati? Nepromišljeno i brzopleto, kao i obično.
Već barem 2500 godina poznata reakcija nesposobnih da riješe nastali problem: uvođenjem drakonskih kazni.

I onda liječnički pregledi starijim ljudima. Tko će im to platiti? Sigurno ne država. A oni sa PTSPom mogu voziti bez kontrole. I ja svašta pričam, pa svi oni imaju lažni PTSP, tj. samo zbog mirovina.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: