Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Grad će nominirati još pet projekata obnove osječke Tvrđe novcem iz EU fondova

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65740
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 18.02.2019. 9:34 
Naslov:  Grad će nominirati još pet projekata obnove osječke Tvrđe novcem iz EU fondova
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Kako smo već pisali, 8. veljače svečanim potpisivanjem ugovora započela je realizacija najvećeg projekta sufinanciranog sredstvima Europske unije na području Osijeka i istočne Hrvatske – projekta Tvrđa.

Podsjetimo, projekt obuhvaća sveobuhvatnu rekonstrukciju, obnovu i dogradnju kompletne infrastrukture – sanitarne i oborinske kanalizacije, distribucijske telekomunikacijske i elektroenergetske kabelske kanalizacije te ulica i pješačkih površina na 30.000 m². Projekt je vrijedan više od 90 milijuna kuna, od čega su 65 milijuna bespovratna sredstva Europske unije, dok će razliku od 25,6 milijuna osigurati Grad.



Ovo je ujedno prvi projekt ugovoren unutar Urbane aglomeracije Osijek i mehanizma Integriranih teritorijalnih ulaganja te najveći dosad ugovoren u pogledu korištenja sredstava Europske unije na području Grada Osijeka. Radovi bi trebali početi na jesen, a trajat će četiri godine.

Uz 90 milijuna kuna za projekt „Razvoj i unaprjeđenje osječke Tvrđe“, u tijeku je i projekt obnove Stare pekare te Trga Vatroslava Lisinskog vrijedan oko 66 milijuna kuna, ali projekata će biti još. Naime, Grad će aplicirati još pet projekata prema fondovima Europske unije kako bi se obnovili sadržaji u osječkoj Tvrđi.



Prvi od njih je Centar za posjetitelje u Tvrđi vrijedan 15 milijuna kuna. Staru austro-ugarsku konjušarnicu preuredit će se u regionalni prijemni info turistički centar pokraj kojega će biti stajalište za autobuse, taksije i osobna vozila, ali i prostor za cikloturiste gdje će ljudi moći ostaviti svoje bicikle, otuširati se, popraviti bicikle itd. Osim pružanja informacija, u budućem Centru će se nalaziti i moderna multimedijska dvorana, suvenirnica, trgovina, ugostiteljski objekt te mjenjačnica s velikim sanitarnim čvorom. Budući Centar za posjetitelje nalazit će se u sjeveroistočnom dijelu Tvrđe kod križanja Trpimirove ceste i Europske avenije.

Grad uskoro planira izraditi projektnu dokumentaciju za dodatnih pet lokacija vrijednosti oko 5 milijuna kuna. Nekadašnja austrougarska Donja oružarnica, današnji klub Vega, kompletno će se rekonstruirati i dati na korištenje Muzeju Slavonije za proširenje njegovih kapaciteta, a projekt će biti vrijedan oko 150 milijuna kuna. Zgrada Muzeja Slavonije u Bösendorferovoj ulici pretvorila bi se u hotel, VIII. bastion i vodotoranj će postati prostori za kulturna događanja, a tu su i rekonstrukcija i prenamjena Kronenwerka (Krunske utvrde na lijevoj obali Drave) i Hornwerka - velike i male Hornwerk vojarne na prostoru nekadašnjeg istočnog utvrđenja osječke Tvrđe.

Potvrđene su i najave kako će se u Tvrđi u budućnosti ograničiti prometovanje automobila i izmjestiti parkiranje osobnih vozila. Projekt Centra za posjetitelje predviđa i gradnju parkirališta što će posjetiteljima omogućiti parkiranje u neposrednoj blizini stare gradske jezgre.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Bruno Colić, Osijek031.com/Foto-arhiv031

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: