Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Rektorat: Znanstveno-stručni skup "Hrvatski jezik u računalnome jezikoslovlju"

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65649
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 13.02.2019. 10:55 
Naslov:  Rektorat: Znanstveno-stručni skup "Hrvatski jezik u računalnome jezikoslovlju"
15.02.2019. 16:00
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku i Odjel za matematiku organiziraju znanstveno-stručni skup "Hrvatski jezik u računalnome jezikoslovlju" na kojem će biti riječ o trenutnoj poziciji hrvatskog jezika u području računalnoga jezikoslovlja i obrade prirodnog jezika. Skup će se održati 15. veljače 2019. u 16:00h u Auli Rektorata Sveučilišta J. J. Strossmayera, Trg Svetog Trojstva 3, Osijek.

Mogućnost sintaktičke i semantičke analize na računalnim korpusima hrvatskih tekstova predstavlja važan korak za daljnji razvoj strojnog prevođenja hrvatskog jezika, detekcije plagijata, utvrđivanje autorstva, razvijanje pismenog izražavanja te poučavanje jezika stranim državljanima. Adris zaklada i Sveučilište J. J. Strossmayera prepoznali su važnost takve inicijative te su svojim sredstvima podržali nastojanja uključivanja hrvatskog jezika u svjetski jezikoslovni oblak LLOD (http://linguistic-lod.org/llod-cloud) te u Oxford Dictionaries (https://www.oxforddictionaries.com/) na temelju do sada načinjenog digitalnog rječnika (https://old.datahub.io/dataset/ssf-lexicon).

Cilj skupa je približavanje jezikoslovnih i informatičko-matematičkih stručnjaka na razvoju računalnoga i matematičkoga modela jezika kroz jedinstveni okvir za koje vjerujemo da ima svjetlu budućnost što je opravdano znanstvenim priznanjima. Osim toga, vjerujemo da može biti izvrstan alat za nastavnike hrvatskog jezika u oblikovanju sadržaja za poučavanje tuzemnih i inozemnih studenta hrvatskog jezika.


Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: