Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Filozofski fakultet Osijek: Promocija knjige "Mađari istočne Slavonije od 1701. do 1831. godine"

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65676
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 12.02.2019. 11:15 
Naslov:  Filozofski fakultet Osijek: Promocija knjige "Mađari istočne Slavonije od 1701. do 1831. godine
15.02.2019. 17:00
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Mađarsko kulturno društvo Népkör iz Osijeka, Odsjek za povijest Filozofskoga fakulteta u Osijeku, Hrvatski institut za povijest - Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje iz Slavonskoga Broda, izdavač pozivaju vas 15. veljače 2019. u 17 sati svečana dvorana Filozofskoga fakulteta u Osijeku na promociju knjige "Mađari istočne Slavonije od 1701. do 1831. godine" knjiga doc. dr. sc. Denisa Njarija, Scrinia Slavonica 18. broj, Godišnjaka Podružnice za povijest Slavonije, Srijema i Baranje Hrvatskoga instituta za povijest.

Knjiga je rezultat nastavka istraživanja doc. dr. sc. Denisa Njarija o povijesti Mađara Slavonije i Baranje.

Predmetom istraživanja su četiri naselja Hrastin, Laslovo, Korođ i Retfala. U ostalim naseljima istočne Slavonije bilo je pojedinačnih Mađara ili poneke mađarske obitelji, no niti u jednom naselju istočne Slavonije oni nisu predstavljali značajniji udio stanovništva u danom razdoblju.

Vremenski okvir čine prvi poznati austrijski popisi nakon oslobođenja Slavonije od Osmanlija. Zaključna godina je odabrana ponajviše stoga što od tridesetih godina 19. stoljeća započinje kolonizacija mađarskoga stanovništva iz uže Ugarske na područje (istočne) Slavonije.

Predstavljanje je dio projekta „Povijest Mađara u Slavoniji i Baranji“ koji ima financijsku potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova.




Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: