Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



OBŽ najavila paket novih mjera koje će poboljšati život osobama s invaliditetom

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65704
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 11.02.2019. 15:26 
Naslov:  OBŽ najavila paket novih mjera koje će poboljšati život osobama s invaliditetom
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U organizaciji Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, u Velikoj vijećnici Skupštine Osječko-baranjske županije održana je Savjetodavna regionalna radionica o provedbi i praćenju provedbe Nacionalne strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2017. do 2020. godine.

Na radionici su sudjelovali koordinatori iz pet slavonskih županija, predstavnici organizacija civilnog društva i javnih ustanova te predstavnici općina i gradova.
Nacionalna strategija donosi 76 mjera u 16 područja te više od 200 provedbenih aktivnosti, a za mnoge mjere zadužene su jedinice lokalne samouprave koje najbolje mogu osigurati pristupačnost uslugama, javnim objektima kao i svim sadržajima života. Cilj Strategije je da takve osobe ostanu živjeti u matičnim sredinama te da im se osigura pristupačnost uslugama, javnim objektima i sadržajima života.



Nepristupačnost uslugama je najveći problem za osobe s invaliditetom, što je posebice izraženo u manjim sredinama. Cilj je današnje radionice osvijestiti jedinice lokalne samouprave da su dužni brinuti o svojim građanima na jednak način kao što brinu i o onim građanima koji nemaju poteškoće. Pomaka neće biti bez planova, strategija i programa koji će osigurati i određena sredstva te jasno usmjeriti djelovanje na rješavanje problema“, istaknula je Zvjezdana Bogdanović, savjetnica ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Zamjenik župana Goran Ivanović naglasio je kako u Hrvatskoj živi 511.000 osoba s invaliditetom, što je 11,5% stanovništva te im je društvena zajednica dužna pomoći. Osječko-baranjska županija priprema paket mjera koje će poboljšati život osobama s invaliditetom. Lokalne i regionalne samouprave mogu pomoći invalidima, i to posebno radno sposobnima na barem polovicu radnog vremena na nekom od poslova u skladu s njihovim mogućnostima, a treba pomoći i ljudima koji se brinu o invalidima, odnosno osobama koje su stopostotno nesposobne za rad. Osim toga, Županija može pomoći i kroz uklanjanje građevinskih prepreka u svrhu pristupa osobama s invaliditetom u zdravstvenim ustanovama čiji je osnivač OBŽ, a tu su i planovi osiguranja informacijske podrške i opremanja zdravstvenih ustanova.

Na radionici je također zaključeno kako treba iskoristiti stručne ljudske potencijale i sredstva, posebice ona iz europskih fondova koja nisu dovoljno iskorištena, kako bi se boljom koordinacijom ostvarili zacrtani ciljevi te usvojile mjere i aktivnosti kojima će se poboljšati život osoba s invaliditetom.





Tekst: Osijek031.com
Foto: OBZ.hr

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: