Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Odlagalište Orlovnjak se počinje micati s mrtve točke

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65447
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 11.02.2019. 12:02 
Naslov:  Odlagalište Orlovnjak se počinje micati s mrtve točke
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Nakon više od desetljeća priprema i neuspješnih pokušaja pokretanja, konačno se događa nešto konkretno vezano uz Regionalni centar za gospodarenje otpadom Orlovnjak, javlja Osječka televizija.

Naime, uskoro će putem elektronskog oglasnika javne nabave biti objavljen javni natječaj za izradu studijsko-projektne dokumentacije neophodne za osnivanje Centra. Milan Kamenko, direktor tvrtke EKOS d.o.o., potvrdio je kako se nalazimo u pripremnoj fazi projekta tijekom koje će se raspisati javni pozivi za izradu studije izvedivosti, studije utjecaja na okoliš, idejnog projekta (ishođenje lokacijske dozvole) i prijavnog obrasca.

Sve je to potrebno kako bi se projekt mogao prijaviti na EU fondove jer će biti težak oko 300 milijuna kuna što je nemoguće ostvariti samo sredstvima iz nacionalne komponente.

Budući Regionalni centar Orlovnjak će obuhvatiti područja Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije te rubne dijelove Požeško-slavonske, Virovitičko-podravske i Brodsko-posavske županije. Planiran je na lokaciji Orlovnjak, na području općine Antunovac u Osječko baranjskoj županiji, a trebao bi imati kapacitet 60.000 tona komunalnog otpada.

Osim samog Centra, gradit će se i pretovarne stanice za udaljenije dijelove Slavonije. Na tim će se mjestima zaprimati komunalni otpad koji će predavati jedinice lokalne samouprave ili njihova komunalna trgovačka društva, a koji će se potom odvoziti u Centar gdje će se nastaviti obrađivati.

Na upit o špekulacijama u javnosti o štetnosti Centra za ljude, Kamenko odgovara kako je RCGO sofisticiraniji pristup gospodarenju otpadom i ne bi smjelo biti nikakvih štetnih utjecaja na okoliš ili zdravlje ljudi. Lokacija je od prvih naseljenih mjesta udaljena oko 4 km, a u Europi postoje centri slični ovome koji će se graditi na Orlovnjaku a koji se nalaze u neposrednoj blizini kuća.

Do otvaranja Centra ima još mnogo posla. Sama pripremna faza trajat će barem dvije i pol godine, slijedi pola godine za evaluaciju projekta i prijavu sredstava za EU fondove, a sama izgradnja Centra trajat će 18 do 25 mjeseci. Po najoptimističnijim predviđanjima, Centar će biti otvoren krajem 2024., ali realno to neće biti prije 2025. godine.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Ilustracija


Pročitajte i..
Uskoro javni poziv za izradu projektne dokumentacije za Regionalno odlagalište otpada Orlovnjak

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
akoide
Offline
Ukupno postova: 840
Spol: Muško Muško
Post Postano: 11.02.2019. 14:30 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Da u neposrednoj prošlosti nije bilo sprege stranih zavojevača i domaćih izdajnika već smo mogli imati regionalno odlagalište. Što bi dobrohotno rekao pokojni don Ivan Grubišić: "Što ćete, takvi su ljudi."

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Prizma
Offline
Ukupno postova: 61
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 11.02.2019. 16:48 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Zanimljivo će biti pratiti ovaj razvoj događanja. Baš me zanima hoće li se Anto Đapić uplesti i u ovaj posao Smile Moguće je da postane glavni kandidat za ocjenjivačko vijeće, upravni odbor ili tako nešto.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: