Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



11. veljače – Dan europskog broja 112 [2019.]

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65789
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 11.02.2019. 12:18 
Naslov:  11. veljače – Dan europskog broja 112 [2019.]
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Dan europskog broja 112, jedinstvenog europskog broja za hitne službe, obilježava se svakog 11. veljače još od 2009. godine. U državama EU broj 112 koristi se od 1991. godine, dok je u Republici Hrvatskoj uveden 11. veljače 2005. godine čime je u našoj zemlji uspostavljen jedinstveni sustav kojem je osnovna zadaća prijem svih hitnih poziva na broj 112.

Značajke i prednosti broja i Sustava 112, kako za građane i turiste, tako i za sve hitne službe su sljedeće:

- Broj 112 građanima i turistima dostupan je 24 sata dnevno, a pozivi su besplatni sa svih javnih telefonskih govornica, mobilnih ili fiksnih telefonskih priključaka.
- Pozivatelj ne mora poznavati telefonske brojeve hitnih službi te njihove teritorijalne i strukovne nadležnosti, što je posebno značajno za turiste ili pozivatelje u stresnim okolnostima.
- Pozivom na broj 112 može se dobiti pomoć bilo koje hitne službe: policije, vatrogasaca, hitne medicinske pomoći, gorske službe spašavanja, službe traganja i spašavanja na moru, inspekcijske ili komunalne službe te udruga građana koje su svojim aktivnostima i sposobnostima vezane za sustav civilne zaštite, kao što su lovci ili ronioci.
- Sustav 112 omogućava lociranje pozivatelja na broj 112 te može pružiti mogućnost sporazumijevanja s pozivateljem na stranom jeziku.
- Pozivom na broj 112 štedi se vrijeme jer pozivatelj jednim pozivom praktički paralelno alarmira nekoliko službi, odnosno operater na broju 112 nakon dojave hitnog slučaja alarmira i komunikacijski koordinira sve hitne i druge nadležne službe u određenoj situaciji.
- Hitne službe u svome operativnom radu nisu ometane zlonamjernim, nenamjenskim ili višestrukim opetovanim pozivima o istom hitnom slučaju jer im operater na broju 112 takve pozive ne prespaja.







Tekst: Općina Antunovac
Foto: Daniel Antunović, Ivana Mandić/Arhiv031

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: