Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Na što trebate obratiti pozornost kod podnošenja porezne prijave za 2018. godinu

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65431
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 04.02.2019. 9:34 
Naslov:  Na što trebate obratiti pozornost kod podnošenja porezne prijave za 2018. godinu
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Iako je s 1. siječnja 2019. godine na snagu stupila najnovija porezna reforma, ona se ne primjenjuje na ovogodišnju poreznu prijavu, što znači da se postupak obračuna nije mnogo promijenio u odnosu na prošlu godinu, piše T-portal.

Na ovogodišnju poreznu prijavu odnose se samo izmjene koje su stupile na snagu početkom 2018., a odnose se na uzdržavane članove obitelji među koje više ne spadaju biti unuci i praunuci, bake i djedovi, punci i punice, maćehe te svekri i svekrve osim ako niste imenovani njihovim skrbnikom.

Poreznu prijavu ne morate podnijeti ako ostvarujete samo dohodak od nesamostalnog rada (plaće, mirovine, honorari) ili drugi dohodak koji se ne smatra konačnim (autorski honorar, prihod od rada po ugovoru o djelu).

Poreznu prijavu morate podnijeti ako obavljate samostalnu djelatnost, ako ste pomorac zaposlen kao član posade broda u međunarodnoj plovidbi ili onda kada Porezna uprava zatraži od vas da naknadno platite porez na dohodak.

Godišnju poreznu osnovicu poreza na dohodak čini ukupan iznos dohodaka od rada, umanjen za osobni odbitak. To znači da se u posebnom postupku zbrajaju ostvarene plaće u 2018., ali i svi ostvareni primici temeljem drugog dohotka koji nisu konačni (autorska djela, ugovori o djelu i sl.). Ako zbroj poreznih osnovica od navedenih primitaka prijeđe iznos od 210.000 kuna, razlika iznad toga iznosa oporezuje se stopom od 36 posto.

Povrat poreza možete ostvariti ako niste iskoristili osnovni osobni odbitak koji je prošle godine iznosio 3800 kuna mjesečno. Poreznicima možete biti dužni jedino ako ste ostvarili honorare koji se oporezuju po stopi od 36 posto, a porez je plaćen po nižoj stopi. Također, dodatni porez morat ćete platiti ako ste prijavili uzdržavanog člana, a on je ostvario godišnje prihode iznad dopuštene granice (15.000 kuna).

Poreznu prijavu obvezni ste podnijeti do kraja veljače, a ako to ne učinite do tog roka ili ako su podaci iz podnesene prijave netočni ili nepotpuni, Porezna će vam na temelju podataka kojima raspolaže procijeniti porez na dohodak i obračunati povrat ili nadoplatu.

Do 30. lipnja Porezna uprava poslat će vam privremeno porezno rješenje, ali samo u slučaju kada utvrdi dug ili preplatu poreza. Na privremeno porezno rješenje možete se žaliti do 1. kolovoza. Porezna uprava dužna je u roku od mjesec dana donijeti odluku o prihvaćanju ili odbijanju prigovora.

Ako vam je konačnim rješenjem utvrđeno pravo na povrat poreza, obračunati iznos Porezna uprava će uplatiti na vaš račun u banci ili dostavom unovčive isprave.

Prve uplate povrata poreza kreću sredinom kolovoza. Ako vam je pak utvrđena obveza plaćanja razlike poreza, dužni ste je podmiriti u roku od 15 dana od preuzimanja rješenja.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Ivana Mandić/Foto-arhiv031

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: