Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Damir Pećušak: ŽRK Osijek bi se iduće sezone ponovno mogao boriti za Europu!

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65738
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 24.01.2019. 9:34 
Naslov:  Damir Pećušak: ŽRK Osijek bi se iduće sezone ponovno mogao boriti za Europu!
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Ženski rukometni klub Osijek ove godine slavi 65 godina postojanja. Nekada uspješan prvoligaš, i u okvirima bivše Jugoslavije i samostalne Hrvatske, posljednjih je godina proživljavao teške dane koji su kulminirali padom u Drugu ligu. Ipak, klub se oporavio i vratio u najviši rang, stigla je nova i ambiciozna uprava, a o tome kakva je sadašnjost i budućnost ŽRK-a Osijek popričali smo s novim predsjednikom kluba Damirom Pećušakom.

Pećušak je na početku istaknuo kako su se od samog osnutka kluba ciklički događale promjene i na bolje i na gore. Najveći uspjesi kluba su kulminirali 80-ih godina kada su osječke rukometašice dva puta za redom osvojile Kup kupova. Onda je uslijedila „rupa“ u trajanju od nekih 15-20 godina do novih velikih uspjeha u samostalnoj Hrvatskoj kada su djevojke ponovno ostvarile značajnije rezultate, uključujući i to da su dva puta bile viceprvakinje Hrvatske. Klub je ponovno igrao europske kupove, generacija Kristine Farkaš i suigračica prvi put je uspjela pobijediti i nedodirljivu Podravku, no nakon toga ponovno je uslijedio period loših rezultata kada je klub balansirao između Prve i Druge lige. „Naravno, to je sve bilo uzrokovano financijama i nekim drugim stvarima, ali uzevši u obzir tradiciju našeg rukometnog kluba i rukometne publike u Osijeku, odlučili smo se danas posvetiti upravo ŽRK-u Osijek. Okupili smo dobru ekipu, pa ćemo u nekom doglednom periodu pokušati vratiti klub približno na te grane gdje je bio nekad“, kaže Pečušak.

(Ono što je manje poznato osječkim ljubiteljima rukometa, pogotovo onim mlađima, jest to da je Ante Kostelić bio trener kluba početkom 80-ih koji je započeo stvarati pobjedničku generaciju Kaje Ileš, Štange i ostalih igračica koje će pod vodstvom trenera Nikolića dva puta za redom osvojiti prestižni Kup kupova.)

Prošla godina bila je dobra za klub u smislu da se vratio u Prvu ligu, start je bio prilično slab, pa nas je zanimalo koje su trenutne mogućnosti kluba.

Na startu smo imali sedam poraza za redom, što je djevojke malo poljuljalo jer su se pitale koliko su dobre za Prvu ligu. Treba istaknuti da je u nekoliko tih utakmica ŽRK Osijek vodio sa značajnom razlikom, međutim djevojke nisu izdržale do kraja. Već se tu vidi da postoji potencijal, samo se cure trebaju posložiti što se tiče svog razmišljanja i samouvjerenosti. U osmom kolu djevojke su pobijedile Split u gostima što je bilo iznimno značajno obzirom da nam je Split izravni konkurent za opstanak, a nakon toga doveli smo natrag Doru Lacković što se odmah vidjelo u višoj kvaliteti igre pa je kod kuće pobijeđen Zamet i tu se stvorila jedna lagana euforija. No, sljedeću utakmicu u Čakovcu smo izgubili iako su djevojke vodile veći dio utakmice, ali sve ukazuje na značajan napredak u igri i ja mislim da je naš opstanak u Prvoj ligi u ovoj sezoni neupitan“.

Što se tiče planova za budućnost, u sljedećoj sezoni Pećušak očekuje daljnju konsolidaciju kluba te pokušaj borbe za Europu, odnosno jedno od prva četiri mjesta. Naravno, to nije imperativ vodstva kluba, bili bi zadovoljni i plasmanom u gornjem dijelu tablice, a ako se dohvati Europa to bi bilo fantastično. Da bi se taj cilj ostvario, klubu će svakako trebati bar još jedna kvalitetna igračica te da se iz sadašnjeg igračkog kadra izdvoji još jedna igračica kao nositelj kvalitete, plus poboljšat će se rad s mlađim kategorijama kao baze iz koje će doći neke nove djevojke koje će moći iznijeti teret budućih rezultata.



Još jedna bitna promjena za klub je dolazak nove uprave. Osim Pećušaka, tu su Vladimir Ham i Marin Babić kao potpredsjednici kluba, a i Izvršni odbor je osvježen s nekoliko novih lica koja pomažu klubu financijski, ali i u smislu organizacije. Pećušak smatra kako u ovom trenutku postoji kvalitetna baza da se unaprijedi rad kluba, a samim time doći će i rezultati, a kada dođu rezultati naći će se još zainteresiranih ljudi koji će htjeti pomoći klubu.

Pitali smo predsjednika kluba kakva je financijska situacija u ovom trenutku. „Imamo kvalitetno zatvorenu financijsku konstrukciju za ovu sezonu, a usudio bih se reći i za sljedeću. Klub dobiva subvencije od strane Grada i Saveza, to je oko 350.000 kuna za tekuću godinu, a da bi klub bio stabilan prvoligaš, da ne bi bilo stresova i da bi djevojke imale kvalitetne uvjete za rad, opremu, prehranu i stipendije treba mu otprilike još toliko. Dakle, oko 700.000 kuna. A ako planiramo napraviti iskorak, boriti se za Europu, iznos će biti još i veći ali s milijun kuna mislim da bismo imali kvalitetnu osnovu za vrh tablice“.

Govoreći o ekipi, Pećušak je naglasio kako ekipu ŽRK Osijek većinom čine vrlo mlade djevojke, samo njih nekoliko rođeno je prije 2000. godine. Većinom su to domaće djevojke, mada ima i onih iz drugih klubova, poput Ene Zagorščak koja je nedavno došla iz redova Podravke, baza je kvalitetna, a na upravi je da im osigura što bolje uvjete za rad.

Prošlog tjedna predstavljen je novi trener mladih rukometašica Jasmin Mrkonja. Njegovo dovođenje još je jedan iskorak kluba, ali i želja da se pokaže da se na mlade igračice ozbiljno računa kao na temelj budućih uspjeha kluba. „Tako nešto je i g. Mrkonja rekao, da se današnji rukomet u velikim klubovima bazira isključivo na dovođenju igračica sa strane koje kratko ostanu, ostvare ili ne ostvare rezultat, a potom odu dalje i ekipa se stalno mijenja. Nama je u interesu imati kvalitetan rezultat, ali taj kvalitetan rezultat želimo prvenstveno da bi popularizirali rukomet i doveli mlađe djevojčice u naše mlađe kategorije. Samim time nije nam primarno dovođenje igračica sa strane, nego imati dvije do tri stožerne igračice koje će povući ove djevojke koje će izlaziti iz naše omladinske škole. Mislim da će se g. Mrkonja sa svojim igračkim i trenerskim referencama odlično uklopiti u naš klub i da će rezultati biti vidljivi vrlo brzo“, zaključio je Pećušak.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Osijek031.com, ŽRK Osijek/Facebook

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: