Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Od 2021. Hrvatska uvodi plaćanje cestarine DSRC sustavom?

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65447
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 15.01.2019. 11:32 
Naslov:  Od 2021. Hrvatska uvodi plaćanje cestarine DSRC sustavom?
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Zašto jednostavno kad može komplicirano? To je pitanje koje si postavlja prosječan vozač kada vidi novi prijedlog naplate cestarina na autocestama u nadležnosti HAC-a i ARZ-a prema kojemu bi se u budućnosti cestarina na hrvatskim autocestama naplaćivala pomoću elektroničkog sustava sličnog postojećem ENC-u.

Naime, prijedlog novog sustava na kome se radi jest uvođenje takozvanog free flow (slobodni protok) sustava naplate, koji je beskontaktni i bezgotovinski i bez ikakvog zaustavljanja na naplatnim kućicama. Predložena su dva sustava: DSRC (dedicated short-range communications) te ALPR (Automatic Licence Plate Reader) - sustav automatskog čitača registarskih oznaka.

Temelj novog sustava naplate bit će DSRC. Za njega će svako vozilo morati imati ugrađen transponder, uređaj pomoću kojeg se očitava prijeđena kilometraža te potom obračunava cestarina. DSCR sustav je sličan postojećem ENC-u, no razlika je u tome što on funkcionira bez zaustavljanja ili usporavanja vozila.

Transponder će se moći kupiti ili iznajmiti na svim ključnim točkama na autocestama i na graničnim prijelazima (poput vinjeta), a cijena će mu biti 10 eura. Mjesta naplate budućeg sustava bit će na istim lokacijama na kojima su trenutno naplatne kućice, a činit će ih portali s DSRC antenama i kamerama koje će automatski detektirati i klasificirati vozila. Transponder će emitiranjem zvučnog signala upozoriti korisnika da mu je naplaćena vožnja. Baterija transpondera trajat će oko šest godina, a nakon toga trebat će se zamijeniti.

Korisnici DSRC-a moći će sklapati tzv. prepaid ugovore dok će se oni koji žele plaćati cestarinu nakon vožnje morati registrirati, odnosno morat će Hrvatskim autocestama i Autocestama Rijeka-Zagreb dostaviti podatke o svojim karticama ili bankovnim računima.

Uvođenje novog sustava neće biti jeftino, već bi moglo koštati oko 500 milijuna kuna, dok bi godišnji troškovi njegova održavanja iznosili oko 60 milijuna kuna. Početak uvođenja novog sustava naplate cestarine očekuje se početkom 2021. godine kada će se uz postojeće naplatne kućice otvoriti i trake za slobodan protok po novom modelu, a od 2022. prešli bismo u potpunosti na novi model.

Ipak, ovo rješenje ima i brojne protivnike. Mnogi mu zamjeraju da je sustav preskup te da je već u startu zastario jer sve napredne zapadne zemlje se pripremaju za naplatu cestarine putem satelitske navigacije, pa bi Hrvatska tehnološki još jednom bila na samom repu događaja. Domaći stručnjaci predlažu kao prijelazno rješenje uvođenje elektronske vinjete po uzoru na Mađarsku.

Nadležni ministar još nije donio konačnu odluku o tome koji će se sustav početi primjenjivati, no znajući kako stranka na vlasti „farba tunele“ i po nekoliko puta, ovo sve podsjeća na parafrazu fore iz Alana Forda: „Halo Bing, kako brat? Zanima li te apdejtirana verzija ENC-a? Zastarjela roba, ali može se još jednom uvaliti naivčinama. Cijena? Prava sitnica...





Tekst: Osijek031.com
Foto: Google maps

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: