Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Iskorak u budućnost - Osječki karate savez usvojio Etički kodeks

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65447
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 15.01.2019. 10:44 
Naslov:  Iskorak u budućnost - Osječki karate savez usvojio Etički kodeks
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Iako tek odnedavno predsjednik Osječkog karate saveza, prof. Mato Barišić već se može pohvaliti iznimnim dostignućem – na sjednici Upravnog odbora održanoj 10. siječnja 2019. uspio je „progurati“ po mnogom čemu zanimljiv i jedinstven dokument - Etički kodeks Osječkog karate saveza.

Taj je obiman spis (sadrži 74 članka) poseban i to ne samo u hrvatskim okvirima. Osim što, uobičajeno, rješava praktične probleme međusobnog ponašanja djelatnika u sportu, Kodeks propisuje vrijednosti amaterskog sporta i korisnosti bavljenja sportom (u ovom slučaju karateom) i izvan uskog okvira zvanog „sportski rezultat“.

Kodeks počinje dramatično – na drugoj je stranici fotografija mlade djevojčice od 10ak godina ispod koje stoji: Adriana Giurca (1982. – 1993.) rumunjska gimnastičarka koju je trener zbog nemogućnosti izvedbe jednog elementa pretukao do smrti. Imala je 11 godina., i očita je posveta mladoj gimnastičarki.

Na kraju iste stranice navedena je izjava Einsteina „Najvažnija ljudska težnja je težnja za moralnošću u našem djelovanju. Naša unutarnja ravnoteža, čak i naše postojanje ovisi o tome. Jedino moralnost u našem djelovanju može dati ljepotu i dostojanstvo našem životu.". Na samom početku Kodeks navodi poželjna svojstva svih sudionika u karateu: stručnost, odgovornost, integritet, čuvanje privatnosti, povjerljivost, karakternost i hrabrost te svaku od njih i jasno određuje. Tako o pojmu integriteta možemo čitati: (čl. 26.) Integritet podrazumijeva besprijekornost i poštenje; bezuvjetnu i nepokolebljivu obvezu poštivanja moralnih vrijednosti u obavljanju vlastitih dužnosti navedenih u Kodeksu, neovisno o tome jesu li okolnosti za takvo ponašanje povoljne ili nepovoljne. Značajan je iskorak učinjen i u odnosu sportaša prema nasilju. Unatoč činjenici što se nasilje u sportu prešućuje, Kodeks nasilju u sportu i izvan njega posvećuje cijelo poglavlje. Od sportaša se tako očekuje da u „u stvarnom svijetu budu stvarni branitelji i uvijek brane žrtve nasilja, žele razriješiti sukob, umanjiti ili zaustaviti nasilje, pomažu ili tješe žrtve nasilja i imaju negativne stavove prema nasilju. S obzirom na proširenost nasilja koji se stvara na internetu i njime prenosi, Kodeks određuje: Sportaši su u virtualnom svijetu redovito internetski branitelji i uvijek su na strani žrtve tako da prijavljuju internetsko nasilje, pomažu žrtvi, ohrabruju je i/ili je potiču da i sama potraži pomoć. (čl. 41.) Kodeks posebnu pozornost posvećuje najbrojnijoj skupini u slučaju nasilja – pasivnim promatračima - upravo onima koji svojom pasivnom nazočnošću stvaraju „arenu“ za nasilje čime ga neizravno podržavaju. Kako bi prekinuo takvo ponašanje Kodeks u čl. 42. navodi: Sportaši su svjesni da svjedočenje nasilju tijekom kojega se ništa ne poduzima znači postati sudionikom nasilja. Očito je da Kodeks jasno i nedvosmisleno predstavlja sportaše i sportske djelatnike kao veleposlanike i nositelje borbe protiv nasilja i negativnosti u društvu, odnosno kao nositelje pozitivnih društvenih promjena.

Nakon što se Kodeks pročita, čitatelju se nužno nameću brojna pitanja vezana uz amaterski sport. Primjerice: zna li naša zajednica što traži od amaterskog sporta? Ima li sustav vrednovanja dobivenog? Kako se procjenjuje cost/benefit amaterskog sporta? Odgaja li sport jednodimenzionalna bića usmjerena samo i jedino sportskom uspjehu ili utječe na razvoj cjelokupne osobnosti? Kojim vrijednostima sport uči? Jesu li te vrijednosti korisne za zajednicu? Postaju li djeca kroz vježbanje sigurnija, sposobnija, druželjubivija, tolerantnija – ukratko „bolja“, ili postaju sebičnija, narcisiodnija, ljubomornija, taštija – ukratko „gora“ nego bez sporta? Gdje se nalazi radost i užitak u bavljenju sportom? S obzirom da amaterski sport ne stvara novac nego ga samo troši, slično kao i primjerice zdravstvo, ključno je da trošenje u konačnici proizvodi dobrobit za zajednicu. Ta dobrobit može biti različita: zdravlje građana, veća socijalizacija, usvajanje moralnih normi, druženje, razvijanje osjećaja za suradnju i timski rad, sportski uspjeh, učenje empatije, razvoj socijalnih vještina, razvoj socijalne i emocionalne inteligencije ili neki drugi nematerijalni dobitci. Idemo li svjesno u tom pravcu? Školujemo li trenere za razvoj navedenih osobina?

Kodeks je napisao Dražen Gorjanski, dr. med., majstor karate 5. dan koji o Kodeksu kaže: „Kodeks je s jedne strane kazalo temeljnih moralnih pojmova, a s druge smjerokaz u kojem bi se pravcu amaterski sport trebao razvijati. Naravno, sve pod pretpostavkom da je krajnji cilj sporta izgradnja cjelovite, moralne, duhovno razvijene i zajednici korisne osobe. Ponosan sam što je upravo Osječki karate savez prvi u Hrvatskoj donio ovakav dokument, a nadam se da će ga slijediti i druga sportska tijela.

Tamnu sjenku na cijeli događaj baca činjenica da su članovi UO Osječkog karate saveza Kodeks usvojili tek prilikom ponovljenog glasovanja. Naime, na prvom je glasovanju polovica članova UO bila suzdržana! U svakom slučaju, Kodeks predstavlja velik iskorak u određivanju odnosa u amaterskom sportu, postizanju nužnih moralnih osobina trenera i sportskih djelatnika, određivanja nedvosmislenog odnosa prema nasilju kao i utvrđivanju časnih obveza samih sportaša. Te su obveze nešto složenije i zahtjevnije, a bolji poznavatelji karatea s lakoćom će ih prepoznati u stavovima starih majstora karatea koji su govorili: „Krajnji cilj karatea nije u pitanju poraza ili pobjede, nego u moralnom savršenstvu osobe koja ga vježba.“ Hoće li ovaj značajan dokument slijediti i drugi sportovi i hoće li se u skoroj budućnosti mladi sportaši odgajati kao veleposlanici pozitivnih društvenih promjena ili će ostati u jednodimenzionalnom sustavu „sportskog uspjeha“ ostaje nam vidjeti.







Tekst: Karate klub Osijek
Foto: Ilustracija

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: