Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



HDZ Osijek: Zašto ne funkcionira gradski sustav?

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65439
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 14.01.2019. 17:50 
Naslov:  HDZ Osijek: Zašto ne funkcionira gradski sustav?
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Na konferenciji za javnost predsjednik osječkog HDZ-a Ivan Radić zatražio je odgovore na goruća pitanja koja su nastala u posljednje vrijeme kao posljedica nefunkcioniranja ili neučinkovitog djelovanja gradskog sustava.

Nažalost, svjedoci smo poskupljenja koja utječu na životni standard, nemarnosti, površnosti i uvođenja antipopulacijskih mjera u našem Gradu. Prvo neugodno iznenađenje je izvršila gradska uprava kada je prije par mjeseci građanima grada Osijeka povećala komunalnu naknadu za čak 20%. Drugo neugodno iznenađenje je učinilo gradsko poduzeće Unikom, kada je građanima ispostavilo račune kojima je rok za plaćanje već prošao! Građanima je odmah bilo jasno da su tuđom krivnjom u zakašnjenju s plaćanjem te su okupirali ulaz ove tvrtke kako bi se ova pogreška ispravila. Unikom se pravda da je ovakav sustav naplate posljedica suradnje Unikoma s vanjskim subjektom koji za njih odrađuje spomenuti posao. Pored toga, građani su revoltirani i poskupljenjem usluge odvoza otpada, smanjenim brojem odvoza te činjenicom da nisu uopće dobili mogućnost odvajanja biorazgradivog od miješanog otpada. Zatim je uslijedio apsurd u režiji gradskog poduzeća Zavod za stanovanje. Brojni građani su dobili poštom opomene pred tužbu za neplaćanje dugova na ime otkupa stanova, a za koje u opomeni uopće nije navedeno kako i kada su nastali. Građanima je dan rok za plaćanje od 15 dana, a ako ne plate, Zavod za stanovanje će im ovršiti nekretninu. U današnje vrijeme, navedeno gradsko poduzeće se odlučilo zastrašivati naše sugrađane oduzimanjem njihovih nekretnina, čime su dokazali da su potpuno socijalno neosjetljivi. I opet, nakon reakcije naših sugrađana, Zavod za stanovanje se brani da je pogriješio u računanju, zato što za njega poslove naplate odrađuje vanjski subjekt. Naši sugrađani, koji uredno podmiruju svoje obaveze, zbog amaterskog ponašanja uprava gradskih poduzeća, moraju odlaziti neposredno pred vrata pojedinih gradskih tvrtki i upozoravati na radnje koje su primjer neodgovornosti u poslovanju te na taj način ispravljati pogreške u funkcioniranju tih istih tvrtki. I sada smo svjedoci potencijalnog neugodnog iznenađenja za naše sugrađane koji su zaposleni u gradskim tvrtkama i gradskoj upravi, jer im iz gradske uprave prijeti smanjivanje njihovih dugogodišnjih stečenih prava iz radnog odnosa. Naime, traži se od djelatnika Grada i gradskih tvrtki da moraju kupiti godišnje karte za vožnju GPP-om zbog čega im se ukida naknada za prijevoz.

Naravno da su zaposlenici sustava opravdano nezadovoljni zbog ovakvih smanjenja prava iz radnog odnosa, a mi smatramo da je to pokušaj uvođenja loše prakse koja ide u cilju smanjenja životnog standarda svakog njihovog djelatnika. Nemojmo zaboraviti da su zadovoljni djelatnici temelj dobrih poslovnih rezultata. No, ovaj pokušaj uvođenja "Butri" otvara novo pitanje. U kakvom je stvarnom stanju gradska tvrtka GPP.

Već je svima dobro poznato da nemamo baš jeftin javni prijevoz, ali čemu takav pokušaj nametanja obavezne godišnje karte za prijevoz?

Upravo zbog svih ovih navedenih problema želimo odgovore na sljedeća pitanja, kaže Radić te nastavlja.
1. Hoće li biti novih poskupljenja komunalnih usluga za naše sugrađane?
2. Što će Grad poduzeti da se u gradskim tvrtkama više ne događaju slučajevi naplate nepostojećih potraživanja, s tim da odmah odgovore i koliko je točno opomena pred tužbu poslao Zavod za stanovanje, koliko ih je bilo spornih te što je s onim možebitnim građanima koji su reagirali i odmah platili nepostojeći dug? Hoće li im vratiti novac?
3. U koliko točno gradskih tvrtki sustav naplate provodi netko treći odnosno vanjski subjekt, s tim da se točno navedu koji su to vanjski subjekti?
4. Hoćete li odustati od uvođenja Butri i dati djelatnicima Grada i gradskih tvrtki pravo izbora, pita Radić na kraju uz apel da gradska uprava posluša djelatnike i ne zadire u njihova prava iz radnog odnosa.



Tekst i foto: HDZ Osijek

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: