Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Uskok podigao optužnicu protiv 19 okrivljenika zbog poreznih nezakonitosti

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65431
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 14.01.2019. 13:13 
Naslov:  Uskok podigao optužnicu protiv 19 okrivljenika zbog poreznih nezakonitosti
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Uskok je u svom današnjem priopćenju naveo kako je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Osijeku podignuo optužnicu protiv 19 okrivljenika koji se terete da su se udružili kako bi utajom poreza ili carine, u sastavu zločinačkog udruženja, državni proračun oštetili za gotovo 37 miljuna kuna.

Prema neslužbenim informacijama organizator zločinačke organizacije je I. okr. A. V. (1970.), koga se kao odgovornu osobu, odnosno stvarnog voditelja poslovanja devet trgovačkih društava, tereti da je od 1. siječnja 2015. do 11. travnja 2017. na području Osijeka, Vukovara, Nijemaca, Našica, Vinkovaca, Bršadina, Borova i Palače, ustrojio zločinačko udruženje povezavši u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike radi pribavljanja znatne nepripadne imovinske koristi za sebe i druge neosnovanim umanjenjem osnovice poreza na dodanu vrijednost šest trgovačkih društava i jedne poljoprivredne zadruge.

U cilju realizacije plana I. okr. je, sukladno prethodnom dogovoru, sam i posredstvom ostalih okrivljenika nabavljao robu „na crno“ od raznih prodavatelja, nakon čega je tako nabavljenu robu prodavao navedenim trgovačkim društvima i poljoprivrednoj zadruzi.

Za kupnju robe „na crno“ i potom prodaju iste, I. okr. osobno te ostali okrvljenici su u ime svojih društava ispostavljali nevjerodostojne račune u kojima su neosnovano obračunali i iskazali iznos poreza na dodanu vrijednost, nakon čega su odgovorne osobe trgovačkih društava kojima su ispostavljeni nevjerodostojni računi nalagale njihovo plaćanje, iako su znali da će na temelju navedenog trgovačkim društvima i poljoprivrednoj zadruzi neosnovano biti umanjene obveze uplata dužnih davanja po osnovi poreza na dodanu vrijednost na štetu proračuna RH.

Potom je I. okr. osigurao daljnje transfere i izvlačenje novca i to djelomičnim podizanjem zaprimljenih sredstava u gotovini, a djelomično daljnjim transferima na račune angažiranih društava u lancu, pri čemu su, po njegovom nalogu, sačinjavani fiktivni računi i prateća knjigovodstvena dokumentacija.

Plaćanje fiktivnih računa prvookrivljenik je nalagao osobno te je zatim osigurao gotovinsko podizanje više od 178 milijuna kuna s računa društava povezanih u lancu. Nakon podizanja u gotovini, novcem su okrivljenici dogovorno raspolagali koristeći ga dijelom za nabavu robe „na crno“ a dijelom u zajedničku nepripadnu imovinsku korist svih okrivljenika.

Na taj način, prema tvrdnjama Uskoka, okrivljenici su neosnovanim umanjenjem dužnih iznosa PDV-a, na štetu državnog proračuna, pribavili protupravnu imovinsku korist od 36,9 milijuna kuna koju su, sukladno prethodnom dogovoru, međusobno podijelili.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Ilustracija

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: