Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Azil u Nemetinu prošle godine udomio rekordnih 355 pasa

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65430
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 09.01.2019. 13:46 
Naslov:  Azil u Nemetinu prošle godine udomio rekordnih 355 pasa
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Protekla godina bila je godina teškog rada, truda i zalaganja članova i volontera Udruge Pobjede koja skrbi o Azilu u Nemetinu, ali i godina dobrih vijesti i brojnih noviteta kojima se poboljšala kvaliteta životinja smještenih u azilu. Više informacija o aktivnostima Udruge u prošloj i planovima za ovu godinu dobili smo od Hrvoja Harača iz Udruge.

Ponajprije, lani je udomljeno čak 355 pasa što je novi rekord Azila. Pretprošle 2017. bilo ih je 335. S druge strane, kapaciteti u Nemetinu konstantno su popunjeni do gornje granice i u Azilu se i dalje u svakom trenutku nalazi 180 pasa.
Izgrađeno je pet novih apartmana za azilske „specijalce“, odnosno za starije, bolesnije i socijalno slabije adaptirane pse koji moraju živjeti izdvojeni u odnosu na ostale pse u Azilu u okviru posebnih, boljih i zaštićenijih nastambi.

Promijenjene su kompletne ograde za sva azilska dvorišta, ograde od žice se napuštaju u korist betonskih ograda duple armature što je dugoročnije rješenje. Napravljeni su „zimski boksevi“ za 38 pasa na koje su postavljeni krovovi od limenih panela te fronte kako bi tijekom zime te kućice bile zaštićene sa svih strana, a ljeti se mogu lako skinuti.

Tijekom prošle godine Udruga je u suradnji s Unikomom provodila program kastracije 67 pasa socijalno ugroženih obitelji. Harač je naveo i kako je riječ o trajnoj aktivnosti Udruge te da sve takve osobe u bilo koje doba mogu kontaktirati Udrugu i oni će im pokušati izaći u susret.

Udruga je također pomogla izliječiti, udomiti ili vratiti u prirodu 72 životinje koje nisu bile psi. Bilo je tu dosta ptica, domaćih ali i divljih životinja, uključujući jednog mladog jelena koji je, po završetku liječenja, vraćen natrag u prirodu.

Udruga je platila i brojna liječenja zahvaljujući kojima su mnogi od tih pasa danas sretno udomljeni psi koji su u svoje domove došli cijepljeni, čipirani i kastrirani, siti, svaki mjesec čišćeni od buha i krpelja, svaka tri mjeseca od unutarnjih parazita te svake godine cijepljeni protiv virusnih bolesti, zahvaljujući dobroj suradnji s Gradom Osijekom.

Od ostalih podataka, treba istaknuti kako su članovi Udruge prošle godine izašli na 444 intervencije, kućama su vratili 182 psa zahvaljujući čipu kojega su imali, podnijeli su 16 kaznenih i prekršajnih prijava za zlostavljanje ili zanemarivanje životinja, posjetili su 26 škola i vrtića i održali predavanja o brizi za životinje te iste te škole i vrtiće ugostili u Azilu.



Također, uz pomoć britanske organizacije Dogs Trust izgrađena je sjenica u Azilu ispod koje kerovci primaju goste u Azilu, a koja zimi ima funkciju zatvorenog prostora u kojemu zaklon od hladnoće pronalaze štenci ili stari psi. Grad Osijek i Vodovod izveli su radove vrijedne 20.000 kuna, a riječ je o tri šahta u ispustu u Azilu na mjestima na kojima se uslijed velikih kiša ili topljenja snijega voda toliko zadržavala da je psima u četiri dvorišta voda doslovno ulazila u kućice.

Sa osječkom tvrtkom Cobe tech razvijena je mobilna aplikacija koja je besplatna za sve korisnike i pomaže u udomljavanju pasa. Putem aplikacije možete vidjeti sve pse koji žive u Azilu, pratiti sve najnovije vijesti iz Azila, provjeriti koja su to sve mjesta u Osijeku otvorena da u njih možete i sa svojim životinjama, a uskoro će imati i brojne druge mogućnosti.

Što se planova za 2019. godinu tiče, započeo je projekt izgradnje toplih izoliranih kućica od termopanela za svih 180 pasa koji žive u Azilu. Svaki tjedan u Azil stiže 4-5 kućica te se, ako sve bude teklo ovom dinamikom, očekuje da će sve kućice biti instalirane još do kraja ove zime.

Od 2019. očekujemo još više, prvenstveno očekujemo viši nivo svijesti na čemu ćemo još više raditi pa u skladu s tim očekujemo i od Grada Osijeka umjesto isključivog investiranja u sanaciju problema - hvatanje u koštac sa korijenom problema odnosno rad na prevenciji što bi podrazumijevalo uvođenje obavezne kastracije za sve pse, jača kontrola vlasnika pasa, kažnjavanje neodgovornih kao i kontrola mikročipirnih pasa što bi u budućnosti znatno smanjilo broj navodno ničijih, odnosno napuštenih pasa“, zaključuju rekapitulaciju 2018. u Udruzi Pobjede.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Azil/Facebook

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: