Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



GISKO: Predavanje "Šezdesete u suvremenom hrvatskom romanu"

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65647
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 09.01.2019. 9:34 
Naslov:  GISKO: Predavanje "Šezdesete u suvremenom hrvatskom romanu"
14.01.2019. 19:00
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Osmo predavanje programa “Sveučilišni ponedjeljak u GISKO-u” održat će u ponedjeljak 14. siječnja 2019. godine s početkom u 19:00 sati u prostoru Američkog kutka Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek.

Predavanje „Šezdesete u suvremenom hrvatskom romanu“ održat će dr.sc. Tatjana Ileš.

Opis predavanja:
“Šezdesete u suvremenom hrvatskom romanu” naslov je predavanja u kojemu se ukazuje na širok raspon trenutne društvene osjećajnosti spram toga razdoblja: od kolektivnih i osobnih sjećanja i nostalgije, preko negiranja i svojevrsne osude iste te nostalgije, pa sve do potpuno nove inspiracije, koja prevrednovanjem i modernim stiliziranjem, primjerice odjevnih predmeta, na ulice mega-gradova 21. stoljeća vraća i modu šezdesetih godina. Govoriti o šezdesetima potrebno je ponajprije stoga što tradicionalna historiografska podjela povijesti na epohe u povijesti kulture više nije moguća ili ju se sve češće dovodi u pitanje, napose kada je riječ o tzv. kratkom dvadesetom stoljeću. Pokušaj praćenja kulturnih i društvenih fenomena koji značajno obilježavaju neku od dekada prošloga stoljeća čini se razložnijim. Oprimjerit ćemo to i na četiri suvremene hrvatske proze u kojima J. Cvenić, G. Tribuson, I. Lukšić te P. Pavličić pišu upravo o tome razdoblju.

O predavaču:
Doc. dr. sc. Tatjana Ileš rođena je 1978. godine u Virovitici. Osnovnu školu i Opću gimnaziju završila je u Orahovici, a na Pedagoškom je fakultetu (danas Filozofskom) u Osijeku diplomirala 2002. smjer Hrvatski jezik i književnost”.

Doktorirala je u ožujku 2014. godine na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Osijeku temom “Šezdesete u hrvatskoj književnosti i kulturi.

Od studenoga 2014. godine radi na Odjelu za kulturologiju (danas na Akademiji za umjetnost i kulturu).

Redovito sudjeluje na tuzemnim i inozemnim znanstvenim i stručnim skupovima.
Članica je Matice hrvatske Ogranka Osijek.

Zamjenica je glavnog urednika časopisa za književnost i kulturu “Književna revija”, te povremena urednica Matičinih izdanja.

Predsjednica je i project managerica udruge Oksimoron iz Osijeka.


Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: