Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Građani bijesni zbog novih, viših računa Unikoma

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65430
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 04.01.2019. 14:39 
Naslov:  Građani bijesni zbog novih, viših računa Unikoma
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Društvene mreže koje prate zbivanja u Osijeku posljednjih su dana doslovno eksplodirale uslijed ljutitih reakcija građana na nove, uglavnom više cijene odvoza otpada koje je osječki Unikom počeo primjenjivati krajem prošle godine.

Većina prigovora odnosi se na uplatnice s novim cijenama koje su kod mnogih građana više i do 50% te na kašnjenje u dostavi novih uplatnica uslijed čega će u siječnju građani morati platiti dva računa, za studeni i prosinac.

Tim povodom obratili smo se Vjeranu Marijaševiću, voditelju komunikacija u Unikomu, sa zamolbom za pojašnjenje cijele situacije.

Što se kašnjenja u dostavi tiče, Marijašević priznaje kako je zbog uvođenja novog načina obračuna, ali i tehničkih problema koji nisu ovisili samo o Unikomu nego i o tvrtkama s kojima surađuju, došlo do kašnjenja u isporuci računa. Osim isprike korisnicima zbog ove situacije, Marijašević naglašava kako se korisnicima neće naplaćivati zatezne kamate za račun za studeni koji je imao rok plaćanja 31. 12. 2018.

Što se tiče cijena, Marijašević navodi kako je, uvođenjem novog načina obračuna koji je stupio na snagu 01.11.2018. u skladu s Odlukom o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada Grada Osijeka, implementiran mjesecima ranije najavljen sustav realne naplate usluge. Odluka je temeljena na obavezi prilagodbe sa Zakonom o održivom gospodarenju otpadom. Posljedično je i zakonska obaveza razdvajanje otpada što korisnicima Unikoma između ostalog omogućuje da sami kreiraju svoj račun jer se dodatno naplaćuje samo usluga odvoza miješanog komunalnog otpada prema jasno definiranoj formuli.

Marijašević podsjeća da Unikom i dalje ima jednu od nižih cijena u usporedbi s drugim gradovima u Hrvatskoj, a usluga koju pruža svojim korisnicima ostaje na vrlo visokoj razini što potvrđuje i činjenica kako su, osim otvaranja reciklažnog dvorišta prije desetak godina i najave otvaranja novih u ovoj godini, povećali broj volumena otpada koji odvoze.

Na zamolbu da nam na konkretnom primjeru opiše novi način odvoza otpada i zaračunavanje istoga, u dopisu stoji: „Prije obveze uvođenja sustava odvojenog prikupljanja otpada unutar kućanstava, uzmimo za primjer prosječno kućanstvo, na raspolaganju je imalo četiri odvoza zadužene posude mjesečno, tj. 4 x 120 litara = 480 litara. Danas je na raspolaganju plava posuda od 120 litara za papir i plastična vrećica (ako korisnik živi u kući) ili žuta posuda od 120 odnosno 240 litara za plastiku u slučaju života u zgradi. Na raspolaganju su i 120 litarske vreće za vrtni otpad (travu, lišće i sl.) koji također odvozimo svaki tjedan, jutro nakon odvoza miješanog komunalnog otpada.

Od ovog mjeseca smo za sve naše korisnike priredili i vrećice za kuhinjski biorazgradivi otpad koje će zamijeniti smeđe posude od 80 litara koje ćemo odvoziti također svaki tjedan. To je ukupno 120 x 2 + 120 + 240 + 120 + 4 x 80 = 920 litara za odvojeno prikupljen miješani komunalni otpad, papir, plastiku, vrtni otpad i biorazgradivi otpad. Nadalje, staklo i metal odvozi se bez naknade po pozivu na besplatni info telefon 0800 200 025. Sve ostalo što nismo izrijekom spomenuli, a nije miješani komunalni otpad može se potpuno besplatno i bez ograničenja odvesti na reciklažna dvorišta
“.

Novi način obračuna usluge odvoza otpada možete pročitati dolje u prilogu.







Tekst: Osijek031.com
Foto: Ivana Mandić/Foto-arhiv031

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
pirko
Offline
Ukupno postova: 115
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 04.01.2019. 23:22 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Što ste mislili, da će komunalne usluge plaćati koji su otišli u inozemstvo?

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
morgan
Offline
Avatar

Ukupno postova: 3963
Lokacija: gone to North Pole
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 05.01.2019. 11:15 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

WOW! i opet WOW!!!
ja sam mislio da činimo dobro dijelo razdvajajući papir i plastiku od ostalog otpada a sad ispada da nam se to isto naplaćuje. znači, vraćamo vam vaše plave i žute kontejnere a vi onda opet preračunajte cijenu svojih usluga.tko će nama platiti taj dio posla koji odradimo razdvajanjem otpada? očito nitko, nego ćemo još i mi platiti vama....
drugo, pretpostavljam da za odveženi papir i plastiku dobijete i neke novce...i to vam nije dovoljno?
volio bih vidjeti vašu računicu na konkretnom primjeru jedne višekatne zgrade u kojjoj postoje dvije plave kante i jedna veća žuta...pretpostavljam da u tom dijelu priče svaki stanar vam plaća kao da on sam ima po jednu takvu kantu a ne rasporedjuje se po broju stanara....i to je vama ok? SMEĆE ste gospodo...

_________________
Zašto bi se izlagali mamurluku? Ostanite pijani
Kad čovjek umre, ne zna da je umro, i to je samo teško drugima.
Isto je i kada je čovjek glup.
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
simo031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 6329
Lokacija: Ludoland
Spol: Muško Muško
Post Postano: 05.01.2019. 12:56 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

pirko je napisao/la: ›
Što ste mislili, da će komunalne usluge plaćati koji su otišli u inozemstvo?

Zato su uveli paušal. Smile

_________________
http://essekeri.hr/svi-essekeri
Veži konja gdje ti gazda kaže, osobito ako ti je konj gazda.
Živim kao pas, a zamjeraju mi kad lajem.
Djecu učimo da budu iskrena, vrijedna i poštena. Sjeća li se tko zašto?
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
akoide
Offline
Ukupno postova: 840
Spol: Muško Muško
Post Postano: 06.01.2019. 22:09 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Ljudi, nemate nimalo razumijevanja za Unikom. Oni imaju sve više zaposlenih , a građana je sve manje. Pa neće valjda sami sebi smanjivati plaće Wink. Zato su podigli cijene. Oni su svjesni demografske budućnosti grada , pa da se osiguraju, uveli su i paušal. Vrlo razuman potez. Nisu odmah sada uveli naplatu po težini. To su ostavili za slijedeći put kada će to iskoristiti za novo podizanje cijena. Vrlo lukavo , priznajem .
Dragi moji sugrađani, sve to oni rade uz punu suglasnost i podršku postojeće vlasti. Svaka izabrana vlast u svijetu uvijek za opće dobro uradi SAMO MINIMUM KOJI MORA da bi se zadržali tu gdje jesu. Zato, moji dragi sugrađani, morate biti svjesni da ste jedino vi oni koji mogu učiniti da taj minimum bude što veći. To ćete moći tako da se aktivno uključite u izbor vlasti na slijedećim izborima. Ako nema kandidata za koje mislite da su dovoljno dobri, organizirajte se i stvorite vaše kandidate. Ako mislite da ni to ne pomaže, imate ulicu i prosvjede.
Ako se vi nećete boriti za opće dobro, tko će, ako nećete sada, kada ćete ?

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: