Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Koje su zakonske promjene stupile na snagu početkom nove godine?

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65440
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 02.01.2019. 14:08 
Naslov:  Koje su zakonske promjene stupile na snagu početkom nove godine?
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

S prvim danom Nove godine na snagu su stupile brojne zakonske promjene. Najvažnije su promjene one koje će građani osjetiti „na svojoj koži“. Prije svega, povećan je iznos minimalne neto plaće s 2752 na 3000 kuna.

Potom, s prvim danom ove godine na snagu su stupile izmjene Zakona o PDV-u kojima se PDV snižava s 25% na 13% za svježe ili rashlađeno meso, ribu, voće i povrće, jaja te dječje pelene koji u potrošačkoj košarici prosječnog kućanstva sudjeluju s 30%. To sniženje stope PDV-a za 12 postotnih bodova moglo bi iznositi, procjenjuje se, nekoliko stotina kuna.

Pojeftinit će i bezreceptni lijekovi jer se stopa PDV-a spušta na 5%, a izjednačava se i stopa PDV-a na knjige, novine i časopise, neovisno jesu li u tiskanom ili elektroničkom obliku, koja će iznositi 5%.

Izmjenama Zakona o porezu na dohodak od početka ove godine proširena je porezna osnovica za primjenu stope od 24% sa 17.500 kuna mjesečno na 30.000 kuna, dok se iznad tog iznosa primjenjuje stopa od 36%. Međutim, to znači da oni koji imaju niske ili prosječne plaće od toga neće imati nikakve koristi, a oni koji već imaju velike plaće (do 30.000 kuna) osjetit će povećanje od nekoliko stotina kuna svaki mjesec.

Poslodavcima nije olakšan život nižim izdvajanjima na plaće, no uvedena je mogućnost isplate nagrade zaposlenicima u iznosu do 5000 kuna godišnje, odnosno 415 kn mjesečno.

Novost je i to što roditelji učenika i studenata koji primaju stipendije ili dobivaju nagrade za izvrsnost, bez obzira na iznos, za njih mogu ostvariti poreznu olakšicu. Do sada to nisu mogli ostvariti ako njihovo dijete putem stipendije ili nagrade dobije više od 15.000 kuna godišnje.

Početkom ove godine na snagu su stupile i izmjene Zakona o doprinosima kojima se ukidaju dva doprinosa na plaću - za zapošljavanje od 1,7% i za zaštitu zdravlja na radu od 0,5%, ali se istodobno povećava doprinos za zdravstveno osiguranje s 15 na 16,5%. Tako se ukupno opterećenje doprinosima na plaću snižava sa 17,2 na 16,5%.

Snižena je i stopa poreza na promet nekretninama s 4 na 3%, a donekle povoljnije će se kupovati i automobili zbog izmjena zakona o trošarinama, ali samo za automobile skuplje od 150.000 kuna. Oni koji kupuju jeftinije automobile to neće osjetiti.

Mirovinskom reformom ubrzava se izjednačavanje dobi za starosnu mirovinu tako da će od 2033. i muškarci i žene ići u mirovinu sa 67 godina starosti. Prijevremeni odlazak u mirovinu penalizirat će se s 0,3% za svaki mjesec. Oni koji idu u prijevremenu mirovinu mogu raditi pola radnog vremena, a primati punu mirovinu.

Od ostalih promjena o kojima smo već pisali, tu su strože kazne u prometu te povećanje minimalne naknade za studentski rad na 23,44 kune po satu.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Ivan Baboselac/Foto-arhiv031

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: