Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Županija pomaže - Uz subvencije krediti za poduzetnike s 0 % kamata

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65705
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 18.12.2018. 14:29 
Naslov:  Županija pomaže - Uz subvencije krediti za poduzetnike s 0 % kamata
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U sklopu realizacije Programa kreditiranja poduzetništva žena i Programa kreditiranja poduzetništva mladih, župan Ivan Anušić danas je potpisao ugovore o poslovnoj suradnji sa sedam poslovnih banaka, zatim s devet korisnika potpora za informiranje i obrazovne aktivnosti te s osam korisnika potpora za savjetovanje poduzetnika.

Naime, Osječko-baranjska županija i Hrvatska banka za obnovu i razvitak zaključili su ugovor o poslovnoj suradnji na provedbi navedenih programa po komu Županija subvencionira kamate s dva postotna poena trgovačkim društvima, obrtima, zadrugama i ustanovama koje ulažu na područje Županije neovisno o sjedištu, odnosno prebivalištu, i to do iskorištenja ukupnog kreditnog potencijala u iznosu 20.000.000,00 kuna. Krediti su namijenjeni za ulaganja u kupovinu zemljišta, građevinskih objekata, opreme i uređaja te ulaganja u obrtna sredstva do 30 % iznosa kredita. Najniži iznos kredita je 80.000,00 kuna, a najviši 700.000,00 kuna. Poček je do 2 godine, a rok otplate do 12 godina uključujući i poček. Kamatna stopa je 2 % godišnje, promjenjiva, što znači da uz subvenciju kamate od strane Županije od 2 % poduzetnicima kao krajnjim korisnicima kamata iznosi 0 %!

Danas potpisasnim ugovorima poduzetnici ne moraju ići u poslovnice HBOR-a nego svoje zahtjeve mogu podnositi kod poslovnih banaka.

- Osječko-baranjska županija povećava svoja izdvajanja za gospodarstvo, a danas je riječ o sufinanciranju kamata za poduzetničke kredite. U tom cilju potpisali smo tri vrste ugovora, s bankama i korisnicima potpora kojima smo omogućili beskamatne kredite. Ovu godinu izdvojili smo u proračunu značajna sredstva za poduzetničke potpore, a nagodinu ćemo ih još povećati kako bi, prepoznavajući potrebe i stanje na terenu, potaknuli poduzetnike koji stvaraju novu vrijednost – rekao je župan Anušić te potpisao ugovore o poslovnoj suradnji sa sedam poslovnih banaka (Croatia banka d.d. Zagreb, Erste&Steiermärkische Bank d.d. Rijeka, Hrvatska poštanska banka d.d. Zagreb, OTP banka d.d. Split, Raiffeisenbank Austria d.d. Zagreb, Slatinska banka d.d. Slatina i Zagrebačka banka d.d. Zagreb).

Potom su potpisani ugovori za dodjelu potpora. Na javni poziv za informiranje i obrazovne aktivnosti pristiglo je 12 zahtjeva za dodjelu potpore, koja iznosi do 75 % opravdanih troškova, a za oblike edukacije i do 100 % opravdanih troškova. Nakon razmatranja podnesenih prijava, potpore su dodijeljene za 9 podnositelja zahtjeva u ukupnom iznosu 214.000,00 kuna.

Za potpore za savjetovanje poduzetnika pristiglo je 9 zahtjeva poduzetničkih potpornih institucija, poduzetničkih centara i inkubatora i razvojnih agencija. Potpora iznosi do 50 % opravdanih troškova, a nakon razmatranja prijava potpore su dodijeljene za 8 podnositelja, i to u ukupnom iznosu 59.400,00 kuna.

Inače, Županija trenutno subvencionira kamatu na poduzetničke kredite i za projekte "Lokalni projekti razvoja malog gospodarstva" i "Kreditom do konkurentnosti" koje provodi u suradnji s resornim ministarstvom i poslovnim bankama te svoj samostalni projekt "Kreditiranje obrtnih sredstava" s poslovnim bankama, za što je u Proračunu Osječko-baranjske županije za 2018. godinu planirano ukupno 2,2 milijuna kuna, a u 2019. godini planirano je 3,2 milijuna kuna. U pripremi je potpisivanje Ugovora o poslovnoj suradnji u provedbi Programa kreditiranja razvitka malog i srednjeg poduzetništva i Programa kreditiranja poduzetništva početnika s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak.





Tekst i foto: OBZ.hr

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
akoide
Offline
Ukupno postova: 840
Spol: Muško Muško
Post Postano: 19.12.2018. 23:04 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

To vlast obožava, da dijeli. Tuđe, naravno. Uzimaju jednima, veći dio toga oni skrše, a mrvice ili manji dio daju drugima. Uzimaju potiho, a dijele javno, pred kamerama. Pravi znalci, nema što.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: