Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



[VIDEO] MUP i ove godine upozorava - Pirotehnička sredstva nisu igračke

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65430
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 14.12.2018. 9:09 
Naslov:  [VIDEO] MUP i ove godine upozorava - Pirotehnička sredstva nisu igračke
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Kao i prethodnih godina, veći broj građana u predblagdansko i blagdansko vrijeme će nabavljati pirotehnička sredstava koja se nalaze u slobodnoj prodaji, ali može se očekivati i nezakonita nabava eksplozivnih ili pirotehničkih sredstava čija prodaja nije dopuštena.

Stoga MUP tradicionalno, 25. godinu zaredom, provodi operativnu akciju „Mir i dobro“. Cilj akcije koja počinje 15. prosinca i završava 8. siječnja je, pored ostalog, smanjenje broja ozljeda uslijed nestručnog, neopreznog i nezakonitog rukovanja pirotehničkim sredstvima u predblagdansko i blagdansko vrijeme.

Unatoč upozorenjima policije te niza preventivnih, ali i represivnih aktivnosti tijekom prošlogodišnje operativne akcije „Mir i dobro“, od zlouporabe oružja, pirotehničkih i drugih eksplozivnih sredstava zabilježeno je 12 lakih i 4 teške tjelesne ozljede (među kojima je bilo jedno dijete i jedna maloljetna osoba). Ipak, važno je istaknuti da je broj ozljeđivanja tijekom operacije Mir i dobro 2017./2018. godinu smanjen za skoro 50% u odnosu na prethodnu (u akciji 2016./2017. evidentirano je 8 teških i 26 lakših ozljeda).

Iz policije ponovno naglašavaju kako pirotehnička sredstva nisu igračke već eksplozivna sredstva te su posebno apelirali na roditelje da ne kupuju pirotehnička sredstva djeci, pogotovo onoj mlađoj, i ne daju im da ih koriste sami i bez nadzora jer „ne postoji dječja pirotehnika“. Također su apelirali na sve građane da ne bacaju pirotehniku u blizini škola, bolnica i sličnih ustanova, da pirotehnička sredstva ne koriste u blizini životinja, da ih ne bacaju na životinje ili prema skupinama ljudi i djece.

Na konferenciji za medije je istaknuto kako djeca nemaju iskustva i nerijetko se dogodi da pirotehničko sredstvo ne odbace dovoljno brzo što rezultira ozljedama ruku, ali i drugih dijelova tijela. Najmlađe dijete koje su u bolnici zaprimili radi ozljede od pirotehnike bilo je 15-mjesečno dijete.
Najavljeno je i kako će ravnatelji osnovnih i srednjih škola idući tjedan pred božićne blagdane organizirati edukaciju djece po pitanju korištenja pirotehnike.

Obzirom na sve navedeno, nije zgorega ponoviti: pirotehnika I. kategorije nije dječja pirotehnika i nju ne smiju koristiti djeca mlađa od 14 godina. Zakonom o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja određena je novčana kazna od 1.000 do 3.000 kuna za zakonske zastupnike (roditelji, skrbnici i sl.) djece koja upotrijebe pirotehnička sredstva. Navedena pirotehnička sredstva smiju koristiti djeca starija od 14 godina dok pirotehnička sredstva 2. i 3. kategorije, koja u sebi imaju veću količinu eksplozivnih tvari, smiju koristiti osobe starije od 18 godina.

Nadalje, zabranjena je nabava, prodaja i uporaba petardi i redenika iz kategorije F3, a također u skladištima kao i u prodaji na hrvatskom tržištu ne smije se naći pirotehnika koja na sebi nema oznaku CE. Također, građani mogu isključivo za osobnu uporabu preko državne granice prenositi do dva kilograma netomase pirotehničke smjese (sredstava) I., II., i III. kategorije (osim redenika i petardi iz kategorije III.) i označene oznakom CE.

Iznosi novčanih kazni za nepoštivanje odredbi Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja koji iznose od 1.000 do 15.000 kuna za fizičke osobe te 1.000 do 80.000 kuna za pravne osobe. Pravne osobe i obrtnici koji prodaju pirotehniku djeci mlađoj od 14 godina mogu biti kažnjeni novčanom kaznom od 10.000 do 30.000 kuna.

Pirotehnička sredstva 2. i 3. kategorije smiju se prodavati od 15.12.2018. do 1.1.2019., a upotrebljavati od 27.12.2018. do 1.1.2019.

Na konferenciji je prikazan i video uradak Službe prevencije u kojem se nastoji djecu i roditelje upoznati s opasnostima korištenja pirotehnike, a koji možete pogledati dolje u tekstu.










Tekst: Osijek031.com
Foto: Cacan/Foto-arhiv031

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: