Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Stari pristupi borbi protiv suvremenih ovisnosti ne funkcioniraju

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65431
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 12.12.2018. 12:01 
Naslov:  Stari pristupi borbi protiv suvremenih ovisnosti ne funkcioniraju
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U Osijeku je jučer održan edukativni skup pod nazivom „Novi modeli tretmana ovisnika“.

U Hrvatskoj je registrirano 200.000 ovisnika o alkoholu, 7200 ovisnika o heroinu te 50.000 ovisnika o kockanju. To su stare ili tradicionalne ovisnosti za koje postoje već uhodani modeli liječenja i prevencije koji se konstantno unaprjeđuju.

Međutim, današnji mladi i djeca podložniji su suvremenim ovisnostima – o računalnim igricama, suvremenim medijima i internetu - kod kojih je situacija teža jer današnji način života djecu imperativno postavlja u dimenziju korištenja računalnih igrica, pa umjesto prevencije ili odvikavanja, pokušava se raditi na njihovoj kontroli, istaknuo je prof. dr. sc. Zoran Zoričić iz Klinike za psihijatriju Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice u Zagrebu. Ipak, dominantna metodologija je slična tradicionalnim ovisnostima: to su grupni rad i obiteljska terapija. Nije dovoljno samo raditi na tretmanu, već je iznimno važna senzibilizacija javnosti i edukacija stručnjaka na području prevencije, ali i oporavka ličnosti, dodao je Zoričić.

U Osječko-baranjskoj županiji u prvih je devet mjeseci ove godine registrirano 279 ovisnika. Na jednog neopijatskog dolaze gotovo tri ovisnika o opijatima. Prosječni ovisnik ima nešto manje od 34 godine, a zabrinjava činjenica da se registriraju sve mlađi opijatski ovisnici, što je posljedica sve ranijeg eksperimentiranja s kanibisom, liberalnog stava prema njegovoj konzumaciji te neznanja o štetnosti droge u populaciji mladih. Raste i broj ovisnika koji su roditelji male djece, zlouporaba buprenorfina te tzv. osvježivača zraka, izjavila je Marija Kribl iz Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije. Upravo su osvježivači zraka izazvali veliku buru u javnosti zbog svoje lake dostupnosti. Iako su se poduzeli koraci da se oni maknu iz smart shopova i s tržišta, to neće biti lako učiniti.

Borba protiv ovisnosti nastavlja se i poslije terapije i odvikavanja jer je ključna integracija u društvo, odnosno resocijalizacija bivših ovisnika u svakodnevni život. To se postiže između ostalog i kroz EU projekt „Nove vještine za nove izazove“ koji provodi Dom za ovisnike Zajednica Susret. Kako bi liječenim ovisnicima omogućio da nakon rehabilitacije izađu na tržište rada, Dom u svojim terapijskim centrima kraj Splita i Okučana provodi posebno prilagođene obrazovne programe kojima se 40 liječenih ovisnika obrazuje za četiri suficitarna zanimanja: monter suhe gradnje, pekar, pizza majstor i pomoćni kuhar. Cilj projekta je da po izlasku iz terapijskih centara polaznici programa što lakše i brže pronađu posao, rekla je Suzana Horvat Kutle, ravnateljica Doma za ovisnike Zajednica Susret. Projekt je vrijedan milijuna kuna, a financiran je u potpunosti sredstvima Europske unije kroz Europski socijalni fond.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Radio Osijek

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
akoide
Offline
Ukupno postova: 840
Spol: Muško Muško
Post Postano: 12.12.2018. 21:23 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Čovjek bi rekao da smo društvo beznađa pa da je to razlog tako velikom broju ovisnika, u čemu sigurno ima istine, no neki dan sam pročitao da u USA svake godine umre od predoziranja, vjerovali ili ne, preko 60 000 Amerikanaca. Dakle to smo mi, ljudi, najinteligentnija vrsta na planetu.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: