Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



12. Glazbene božićne svečanosti – GLAZ-B-OS [2018.]

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65431
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 11.12.2018. 14:22 
Naslov:  12. Glazbene božićne svečanosti – GLAZ-B-OS [2018.]
17.12.2018. 14:22
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Odsjek za glazbenu umjetnost Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku po dvanaesti put, već tradicionalno organizira Glazbene božićne svečanosti.

Ovogodišnji popularni GLAZ-B-OS započeo je u petak 7. prosinca nastupom opernog ansambla Akademije, Opere Panonnica (umjetničko vodstvo izv. prof. art. dr. sc. Berislav Jerković), izvedbama opere La Bohѐme, G. Puccinija u Osijeku, Narodnom pozorištu Toša Jovanović u Zrenjaninu i u Beogradu u Umetničkoj galeriji Polet u suradnji s organizacijom Kulturni elemenet. Festival će trajati dva tjedna, sve do 20. prosinca.

Povodom Svjetskog dana zborskog pjevanja, također već tradicionalno, zbor Akademije za umjetnost i kulturu će u srijedu 12. prosinca u 19 sati održati u Evangeličkoj crkvi u Osijeku koncert, na kojemu će po prvi puta pjevački zbor nastupiti pod imenom Vox Academia. Na repertoaru će biti skladbe Adalberta Markovića, Krste Odaka, Erika Ešenvaldsa i Johna Ruttera. Taj najstariji i najreprezentativniji umjetnički ansambl Akademije nastupit će pod dirigentskim vodstvom izv. prof. art. dr. sc. Antoanete Radočaj-Jerković uz klavirsku pratnju Davora Dedića, v. pred.

U četvrtak, 13. prosinca u 10 sati u Hotelu Osijek, tamburaški ansambl pod ravnanjem Marka Sesara, umj. sur. održati će prigodni koncert Božiću u susret, na kojemu će svi naši sugrađani moći uživati uz popularne Božićne pjesme i atraktivne glazbene primjere iz tamburaške literature.

Nakon uvodnog dijela GLAZ-B-OS-a, koji je u znaku koncerata ansambala Odsjeka za glazbenu umjetnost, od 17. prosinca s ponosom najavljujemo čak 22 događanja u kojima će se kroz glazbene radionice, izlaganja, slušaonice, koncerte i promociju knjiga predstaviti rad studenata i nastavnika Odsjeka. Osim predstavljanja vrijednih umjetničkih i glazbeno-pedagoških sadržaja, Odsjek za glazbenu umjetnost će se još jednom potvrditi kao poticajno mjesto prijateljskog druženja, gdje se u ugodnom ozračju komunicira o glazbi i putem glazbe. Iz programa izdvajamo koncert studenata i profesora Odsjeka za glazbenu umjetnost koji će održati u ponedjeljak, 17. prosinca u 19 sati u svečanoj dvorani Akademije, a na kojem će nastupiti klavirski duo Karša (mr. art. Renata Karša i Ivan Karša, univ. spec. mus), Pjevački zbor Vox Academia (dirigentica: izv. prof. art. dr. sc. Antoaneta Radočaj-Jerković) te operni solisti iz klase izv. prof. art. dr. sc. Berislava Jerkovića i doc. art. Vlahe Ljutića uz klavirsku pratnju umj. sur. Ante Blaževića. Također, potrebno je istaknuti i goste festivala - ansambl Hrvatsko-ruskog društva Umjetnost bez granica iz Dubrovnika kojemu će se kao gošća pridružiti sopranistica Veronika Hardy, ass. Od radionica izdvajamo: radionicu Filmske glazbe doc. dr. sc. Jasne Šulentić Begić, Gitarom po svijetu – Makedonija dr. sc. Amira Begića, poslijedoktoranda, Božić – nadahnuće glazbenog stvaralaštva dr. sc. Zdravka Drenjančevića, pred., Bijeli Božić Ane Dojkić, Umjetnost s potpisom doc. dr. sc. Tihane Škojo, Blue Christmas Davora Dedića, v. pred te masterclass zborske glazbe izv. prof. art. dr. s. Berislava Jerkovića i izv. prof. art. dr. sc. Antoanete Radočaj-Jerković. Festival uključuje i nekoliko zanimljivih izlaganja - Glazbeni portret nekadašnjeg Osijeka (Sunčana Bašić, pred), Umjetnički portret Mije Čorak Slavenske (doc. art. Vuk Ognjenović), Klavirske skladbe Claudea Debussya (Mirna Sabljar, pred), Psihologija božićne glazbe (Marija Kristek, pred), Behind the scenes (Majda Milinović, ass) i Etnomuzikologija iz druge perspektive (Andreja Vrekalić, ass).

U različitim glazbenim aktivnostima, uz studente Glazbene pedagogije, sudjelovat će učenici OŠ Frana Krste Frankopana Osijek, OŠ Jagode Truhelke Osijek, III. gimnazije Osijek i Glazbene škole Franje Kuhača Osijek. Ovogodišnji će GLAZ-B-OS ugostiti i članove Udruge Alumni, nekadašnje studente Odsjeka za glazbenu umjetnost, sada priznate glazbene pedagoge koji će kroz izlaganja prenijeti svoja glazbeno-pedagoška iskustva.

Budući da Odsjeku za glazbenu umjetnost ima bogatu znanstvenu djelatnost, u prostorima nove knjižnice Akademije održat će se predstavljanje ovogodišnjih izdanja Odsjeka – Zbornika radova s 2. Međunarodnog simpozija o pedagogiji i umjetnosti i znanstvena monografija Suvremeni pristupi nastavi glazbe i izvannastavnim glazbenim aktivnostima u općeobrazovnoj školi.

Festival završava natjecanjem studentskih pjevačkih ansambala.
Za vizualni identitet GLAZ-B-OS-a 2018. zaslužna je mlada i talentirana studentica Odsjeka za likovnu umjetnost Ivana Škvorčević, a za cjelokupnu programsku organizaciju doc. dr. sc. Tihana Škojo.

Nadamo se da će i dvanaeste po redu Glazbene božićne svečanosti, kao i svih jedanaest prije njih, pokazati da Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku i Odsjek za glazbenu umjetnost pravi odabir za glazbeni-umjetnički doživljaj u vrijeme došašća.




Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: