Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Najavljen projekt rekonstrukcije biciklističke staze Osijek-Tenja

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65705
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 06.12.2018. 15:49 
Naslov:  Najavljen projekt rekonstrukcije biciklističke staze Osijek-Tenja
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš najavila je danas na tiskovnoj konferenciji projekt rekonstrukcije biciklističke staze Osijek-Tenja.

Biciklistička staza Osijek-Tenja dio je projekta „Biciklističke staze Urbane aglomeracije Osijek“ koji se financira iz Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU), a vrijednost ovog projekta je 2,5 milijuna kuna.

Na dionici od Osijeka do Tenja predviđa se rekonstrukcija postojeće biciklističke staze u duljini od 2 km (do ulaza u naselje Tenja) s temeljnim ciljem dugotrajnog poboljšanja stanja biciklističke staze, uz osiguranje sigurnosti, stabilnosti, trajnosti i povećanja sigurnosti prometa.

Radovima će se postići sljedeća poboljšanja:
- obnova i zamjena slojeva kolničke konstrukcije, razgradnja i uklanjanje postojeće kolničke konstrukcije (recikliranje postojećeg kolnika) radi ponovne ugradnje iste u novo projektirane slojeve kolničke konstrukcije u cilju povećanja nosivosti kolničke konstrukcije i povećanja kvalitete vožnje;
- ponovna upotreba postojećih rubnjaka;
- izgradnja poboljšanog sustava oborinske odvodnje;
- proširenje postojeće biciklističke staze na širinu od 2 metra sukladno Pravilnikom o biciklističkoj infrastrukturi;
- poboljšanje postojeće i ugradnja nove prometne opreme i signalizacije u cilju osiguranja sigurnijeg prometovanja.

Uslijed zadržavanja oborinske vode na rubovima kolnika Ulice Josipa Reihla-Kira (koja se nalazi paralelno s biciklističkom stazom) i njezinog prelijevanja preko zelenog pojasa, projektnim rješenjem predviđena je ugradnja kontinuiranih drenažnih procjednica koje će vodu s kolnika gradske i biciklističke staze odvesti u odvodne kanale.



Posebnost ovog projekta je uspostava sharrow koncepta kroz naselje Tenja. Naime, širina postojećeg pločnika i kolnika u samoj Tenji ne omogućava odvajanje trake za bicikliste, kao ni izgradnju staze. Kako bi se unatoč navedenim ograničenjima omogućilo sigurnije kretanje biciklista (i pješaka) kroz Tenju, predloženo je uvođenje horizontalne i vertikalne signalizacije koja će omogućiti sigurno prometovanje bicikala na kolnoj površini (dijeljenoj s motoriziranim vozilima).

Horizontalna signalizacija obuhvaća oznake na kolnoj površini koje upućuju sudionike u prometu koje je preporučeno kretanje biciklista. Vertikalna signalizacija upozorava sudionike u prometu koje je dopušteno i/ili preporučeno ograničenje brzine, a koje bi u sharrow konceptu trebalo biti 30 km/h.

Uz rekonstrukciju biciklističke staze prema Bilju, ove dvije staze predstavljaju dvije glavne biciklističke staze koje Grad Osijek nominira u ovom zajedničkom projektu aglomeracije, a za koje je studije izvedivosti pokazala najveću potrebu temeljeno na kriteriju dnevnih migracija.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Osijek.hr

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
akoide
Offline
Ukupno postova: 840
Spol: Muško Muško
Post Postano: 06.12.2018. 22:52 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Koliki je rok trajanja biciklističkih staza? Pa ova je sagrađena prije par godina, a već ne valja.
Koliko sam primjetio ovi na vlasti najviše vole rekonstrukcije. Što mislite zašto? Pa na izgradnji nečeg novog teško se može puno "zamračiti", ipak morate nešto i izgraditi, dok na rekonstrukcijama samo bog zna što je izmijenjeno i koliko je koštalo.
Vožnja bicikala sa automobilima po istom kolniku bez fizičke zapreke koja stazu odvaja od kolnika može biti opcija samo na slabo prometnim ulicama a ne na ovoj cesti. Svi budući mrtvi i invalidi na toj stazi idu na dušu onih koji takvo rješenje predlažu. Bolje je napraviti biciklističku stazu zajedno sa pješačkom ma koliko uska bila.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: