Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Suradnja pet slavonskih županija potpisanim Sporazumom podignuta na višu razinu

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65430
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 04.12.2018. 20:03 
Naslov:  Suradnja pet slavonskih županija potpisanim Sporazumom podignuta na višu razinu
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Sporazum o suradnji pet slavonskih županija koji je temelj za zajednički nastup u pripremi i provedbi razvojnih projekata istoka Hrvatske potpisan je danas u Osječko-baranjskoj županiji. Osječko-baranjska županija kao sjedište znanstvenih, gospodarskih, kulturnih i brojnih drugih institucija na istoku Hrvatske predvodnica je razvoja istočne Hrvatske te su inicijativu o zajedničkom nastupu prema državnim, europskim i ostalim izvorima financiranja koju je pokrenuo župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić prihvatili i župani Požeško-slavonske, Brodsko-posavske, Virovitičko-podravske i Vukovarsko-srijemske županije.

- Želimo djelovati i raditi sinergijski kao regija i tako nastupati kako prema Vladi RH tako i prema europskim institucijama kroz ured u Bruxellesu. Time ćemo ojačati naš status, naše lobiranje i utjecaj pri Europskoj komisiji kao regija, ali i pred Vladom RH - kazao je župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.

Naglasio je pri tome kako je pet slavonskih županija još uvijek zajedno u statističkoj regiji, NUTS II s gradom Zagrebom.

- Podsjetit ću vas da je Grad Zagreb na 125% prosjeka razvijenosti EU, dakle razvijeniji je od prosjeka EU. Mi smo s našim županijama i fiskalnim potencijalom definitivno ispod razine EU i naravno tako smo umjetno, na papiru jednako razvijeni kao Zagreb čime nam se onemogućava kvalitetan razvoj projekata EU, jer imamo jako visok postotak sufinanciranja projekata. U budućnosti će novu statističku regiju činiti upravo naše županije bez Grada Zagreba, kao što je to praksa svuda u Europi gdje su glavni, veliki gradovi zasebna regija, ne uključujući ruralne dijelove. Ovo je prvi korak u tom smjeru i siguran sam da ćemo napraviti odličan posao kako za svih naših pet županija, tako i za Hrvatsku u cijelosti – istaknuo je nakon potpisivanja Sporazuma župan Anušić.

Župan Anušić je kao jedan od prvih zajedničkih projekata najavio Dane hrvatskog turizma 2019. u Slavoniji gdje će zajedničkom suradnjom pokazati turističke potencijale istočne Hrvatske koji mogu biti domaći, ali i europski i svjetski turistički brand.

- Normalno da imamo pojedinačnih svojih projekata, ali ono što je najbitnije je da imamo niz zajedničkih projekata i u dijelu poljoprivrede gdje smo suglasni svih pet županija, i u dijelu drvnog sektora, a isto tako u dijelu turizma, a posebno imamo zajednički interes u rješavanju infrastrukturnih problema na ovom našem području – kazao je župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić.

- Ovo je formalizacija naše suradnje iako ona postoji od ranije i drago mi je da je župan Anušić pokrenuo ovu inicijativu. Smatram da od današnjeg dana smo zapravo svi pozvani i obvezani na još jednu snažniju suradnju i jače povezivanje – istaknuo je Stjepan Bošnjaković, zamjenik župana Brodsko-posavske županije.



Važnost suradnje istaknuli su i zamjenici župana Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske županije ističući prednosti zajedničkog nastupa prema institucijama Hrvatske, ali i Europske unije.

- Naša mala županija, njoj je ovo vrlo zanimljivo jer smo mali i po površini i po broju stanovnika tako da svaka inicijativa, udruženje i organizacija da budemo jači je dobrodošla, naročito za turizam jer imamo puno potencijala. Mi smo kao Slavonija, Baranja i Srijem u krugu 2% najnerazvijenijih regija u EU, ali zajednički, u novoj perspektivi, s novom NUTS II regijom možemo to promijeniti – rekao je Željko Jakopović, zamjenik župana požeško-slavonske županije.

- Nakon pokretanja projekta Slavonija, Baranja i Srijem, potpisivanja Razvojnog sporazuma i potpisivanja izrade Master plana istočne Hrvatske ovo je sad jedan sljedeći korak u našoj suradnji, potpisivanje Sporazuma za ured u Bruxellesu. Na kraju bih samo rekao: zajedno smo jači. Nas pet županija imamo puno veću težinu kad zajedno nastupamo nego kad svaka od nas pokušava isto to postići pojedinačno – dodao je Darko Žužak, zamjenik župana Virovitičko-podravske županije.

Ovim su Sporazumom stvoreni preduvjeti i za zajednički nastup pet slavonskih županija u Bruxellesu putem ureda Javne ustanove Županijske razvojne agencije Osječko-baranjske županije u Bruxellesu, čija se realizacija očekuje tijekom iduće godine.





Tekst i foto: OBZ.hr

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: