Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Borzan: "Ugradnja dizala – može li Grad Osijek 'pogurati' liftove u 800 ulaza?"

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65753
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 03.12.2018. 15:10 
Naslov:  Borzan: "Ugradnja dizala – može li Grad Osijek 'pogurati' liftove u 800 ulaza?"
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

- Približno 300 milijuna kuna stajala bi ugradnja dizala u sve osječke višestambene zgrade koje ih sada nemaju. Prema najavama iz Europske unije, sredstvima EU fondova moguće je financiranje toga projekta u iznosu do 85 posto.

Znači kako bi osječki vlasnici stanova u takvim zgradama trebali namaknuti preostalih 15 posto, odnosno 45 milijuna. Budući da je u interesu Grada dizanje kvalitete života svojih sugrađana, Grad bi mogao sudjelovati u sufinanciranju toga projekta u iznosu od recimo pet posto, što je približno 15 milijuna kuna uz uvjet da sve zgrade imaju tehničke uvjete. Slikovito rečeno, to je investicija kao izgradnja dva kružna toka i to u razdoblju od nekoliko godina – izjavio je Boris Piližota, osječki dogradonačelnik na konferenciji za novinare organiziranoj u Opatijskoj ulici u naselju Jug 2.

Inače, na području grada Osijeka ima gotovo 800 ulaza u višestambenim zgradama visine od 4-6 katova koje nemaju dizala. Neke zgrade imaju tehničke preduvjete za ugradnju dizala, čime bi se poboljšala svakodnevna kvaliteta života naših sugrađana kako starijih, tako i osoba s invaliditetom te obitelji s malom djecom.

- Pozitivni učinci bili bi i kroz zapošljavanje u procesu ugradnje, održavanja, servisiranja, a znatno bi se povećala i vrijednost stana. Dakle, radi se o višestruko korisnom projektu kako u socijalnom, tako u gospodarskom, ali i komunalnom aspektu – dodao je Piližota.

Sudjelujući na konferenciji za novinare, zastupnica u Europskom parlamentu, Osječanka Biljana Borzan je naglasila kako u Europskoj komisiji postoji dobra volja za ostvarenje toga projeka.

- Na potezu je Vlada, odnosno nadležno Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova da poradi na izmjeni aktualnog Operativnog programa kako bi ovaj projekt makar djelomice ušao u tekuće financijsko razdoblje, a svakako da ga kvalitetno pripremi za predstojeće financijsko razdoblje koje će trajati do 2027. godine. Kao zastupnica u Europskog parlamentu dobila sam jasne odgovore iz Komisije kako je to moguće – objasnila je Borzan.

O svakodnevnim problemima stanovnika viših katova osječkih zgrada, novinarima su na konkretnim primjerima govorili i predstavnici stanara takvih zgrada Jakov Bosiočić i Stanko Leko.



Tekst i foto: Ured/Office of Mrs. Biljana Borzan MEP

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: