Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Suradnja Osijeka i Pečuha - "Domaća hrana za domaće ljude"

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65431
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 30.11.2018. 8:52 
Naslov:  Suradnja Osijeka i Pečuha - "Domaća hrana za domaće ljude"
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U Hrvatskoj gospodarskoj komori Osijek održala se završna konferencija europskog projekta „Domaća hrana za domaće ljude“ koji je provodila Tržnica d.o.o. Osijek u suradnji s mađarskim partnerom Pécsi Vagyonhasznosító zrt. iz Pečuha u okviru Programa INTERREG prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020.

Konferenciji su nazočili Tomislav Krolo, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Grada Osijeka, Igor Medić, direktor Tržnice d.o.o, Gordana Stojanović, pomoćnica pročelnika Upravnog odjela za socijalnu skrb Grada Osijeka, Csaba Telegdi, predstavnik mađarskog partnera, predstavnici Hrvatske agencije za hranu, Crvenog križa Osijek, udruge Rijeka ljubavi i drugi.

Tomislav Krolo, u ime Grada Osijeka istaknuo je da je ovaj projekt dobar primjer konkretne suradnje dvaju gradova prijatelja, Osijeka i Pečuha,. Naglasio je da je riječ o jednom od prvih projekata u Hrvatskoj koji se bave tematikom doniranja viškova hrane na vrlo praktičan način. U ime nositelja projekta, Igor Medić, direktor Tržnice d.o.o. istaknuo je da tržnice hrane ljude, ali i proizvode viškove za koje se nada da će na adekvatan način biti usmjereni ka potrebitim krajnjim korisnicima. „Zadovoljan sam izuzetno dobrom suradnjom s tržnicom u Pečuhu i nadam se da će se ista nastaviti i nakon projekta.“, rekao je Medić. U svom obraćanju sudionicima konferencije Csaba Telegdi, predstavnik mađarskog partnera, istaknuo je da je ovaj projekt tek početak suradnje dvaju tržnica. „Učinit ćemo sve da „Mađarski kutak“ uspostavljen na gornjogradskoj tržnici u Osijeku ne bude prazan nakon formalnog završetka projekta. Ako bude potrebno, subvencionirat ćemo i putne troškove mađarskih proizvođača kako bi oni i dalje dolazili.

O postignućima projekta govorila je Renata Čepo, voditeljica projekta ispred Tržnice d.o.o. Osijek. Projekt „Domaća hrana za domaće ljude“ s provedbom je započeo 1. kolovoza 2017. te provodio se na dvije lokacije, u Osijeku i Pečuhu. Ukupna vrijednost projekta je 263.600,00 €. Tijekom 16 mjeseci provedbe projekt je imao za cilj osnažiti tržnice u Osijeku i Pečuhu, dati snažnu podršku lokalnoj proizvodnji, te istaknuti vrijednost lokalnih proizvoda, a lokalne tržnice pretvoriti u mjesta susreta i kulturne razmjene. Čepo je izvijestila da je u okviru projekta nabavljena i audio oprema za održavanje događanja na tržnici, kuhinjska oprema (inox zdjele, lonce za kuhanje, kuhinjski pribor, kotlić za kuhanje, vage), 5 inox stolova, te 2 bicikla s teretnim prikolicama za prikupljanje hrane. "Sa zadovoljstvom možemo reći da su osnovni ciljevi ovoga projekta ostvareni. Željeli smo podići svijest građana o problemu bacanja hrane, pomoći onima u potrebi i povezati različite dionike u gradu kako bismo zajedno pomogli da Osijek bude jedan od prvih gradova u Hrvatskoj koji ne baca hranu", rekla je Čepo.

U nastavku konferencije vanjska suradnica na projektu, Ljiljana Olujić u okviru prezentacije pod nazivom „Rasipanje i gubitci hrane – globalni i lokalni izazovi i rješenja“ istaknula je da se obilje i oskudica nalaze u istom globalnom loncu, što dokazuje i podatak da je na svijetu istovremeno 850 milijuna gladnih i 650 milijuna ljudi s prekomjernom težinom. Istaknula je da na globalnoj razini nije pitanje može li planet Zemlja izdržati bez gladi, nego je pitanje kako će to izdržati. „Odgovori na ta pitanja nalaze se u ekološkoj paradigmi, održivom razvoju i cirkularnoj ekonomiji tj. u održivoj proizvodnji i održivoj potrošnji. Kupci su danas sve osvješteniji i zahtjevniji i tjeraju proizvođače na inovacije i pronalaženje novih rješenja. Zanima ih, ne samo kako je proizvod proizveden, nego i kako je transportiran, skladišten i pakiran“, istaknula je Olujić.



Putem projekta razvijena je i mobilna aplikacija za format Android i Apple koju je predstavio Pavle Vidaković. Aplikacija povezuje sve one koji žele donirati hranu s posrednicima u distribuciji hrane. Pojasnio je kako se svatko može registrirati kao donator, dok posrednike registriraju samo super administratori. Aplikacija je dvojezična, tako da korisnici mogu birati između hrvatskog i mađarskog jezika aplikacije.

Projekt „Domaća hrana za domaće ljude“ potaknut je pitanjem što se na tržnicama može učiniti da se smanji rasipanje hrane i afirmira kultura darivanja viška hrane ljudima u potrebi u lokalnoj zajednici. Još je puno posla u kompleksnom lancu doniranja, ali tijekom 16 mjeseci provedbe projekta ostvarene su mnoge pretpostavke za uspješno doniranje viškova hrane s tržnicu u Osijeku i Pečuhu.





Tekst i foto: Miljenko Turniški

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: