Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Tržnica Osijek: Zeleni četvrtak - Zeleni zimski poglavica

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65740
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 28.11.2018. 8:48 
Naslov:  Tržnica Osijek: Zeleni četvrtak - Zeleni zimski poglavica
29.11.2018. 8:00
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Zeleni četvrtak, 29. studenog 2018. godine na osječkim tržnicama.

Podrijetlom je iz drevne Perzije, pa ga još ponegdje zovu perzijskim povrćem. Od tamo je stoljećima putovao i osvajao svijet: najprije u 6. stoljeću Indiju, pa preko Nepala u 7. stoljeću Kinu, malo poznatim i opasnim putovima potom je stigao u sjevernu Afriku. Saraceni su ga u 9. stoljeću donijeli na Siciliju, pa je od 12. do 14. stoljeća osvajao Španjolsku, Njemačku, Francusku, Englesku i ostale dijelove Europe.

Čuveni arapski ljekarnici slavili su ga kao prvog i najboljeg od zelenog povrća ("poglavicom" zelenolisnog bilja). Obožavala ga je Katarina Medici- francuska kraljica rodom iz Firence - i smatrala ga je najboljim firentinskim povrćem. Medijsku mu je salvu donio mornar Popay, a nama je ovoga Zelenog četvrtka donio toplinu i opravdao našu omiljenu – (eko) zelenu boju.

Špinat – svjež, zelen i domaći, na pragu prave zime i studeni prava je super hrana. Sadrži malo kalorija, obiluje proteinima, a nutricionisti ističu kako je vrlo dobar izvor čak 15 različitih vitamina i minerala neophodnih našem organizmu. Sadrži vitamine A, K, B6, B2, E, željezo, magnezij, kalij, fosfor, te važne bioaktivne komponente kao što su primjerice folati, alfa lipoična kiselina (regulira šećer u krvi), beta-karoten i klorofil (snažni antioksidansi).

Špinat je jeftina namirnica, jednostavna za pripremanje, a smatra se hranom za kosti, kožu, kosu. Istraživanja pokazuju da je izvrstan izbor i pomoć - " hrane kao lijeka" kod dijabetičara. Zahvaljujući visokom sadržaju magnezija koristan je kod problema s visokim krvnim tlakom i srčane aritmije, za pravilan rad metabolizma, kod upala mišića. Vitamin K čini ga korisnim za zdravlje kostiju, a antioksidansi i vitamini skupine B (vitamin E, beta karoten, klorofil) čine ga čuvarem vitalnosti i snažnog imuniteta.

Špinat se može jesti sirov ili termički obrađen. U sirovom obliku (primjerice kao salata od mladog špinata ili sok od špinata) preporučuje se kada je bitno iskoristiti što više beta-karotena, dok je za zdravlje kostiju bolji kuhan budući da se kuhanjem smanjuje razina oksalne kiseline koja sprječava učinkovitu iskoristivost kalcija.


Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: