Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Državni arhiv Osijek: Otvorenje izložbe "Dr. Kamilo Firinger - izložba povodom 125. obljetnice rođenja"

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65447
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 28.11.2018. 8:45 
Naslov:  Državni arhiv Osijek: Otvorenje izložbe "Dr. Kamilo Firinger - izložba povodom 125. obljetnice
29.11.2018. 11:00
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U okviru proslave Dana grada Osijeka 2018. u Državnom arhivu u Osijeku, K. Firingera1, jugoistočni ulaz (dvorana) u četvrtak, 29. studenog 2018. godine s početkom u 11:00 sati održat će se otvorenje izložbe "Dr. Kamilo Firinger - izložba povodom 125. obljetnice rođenja".

Autori izložbe i kataloga: Zita JUKIĆ, Manuela KOZIĆ, Dražen KUŠEN, Erika ŽILIĆ VINCETIĆ

Autor postava izložbe: Dražen KUŠEN

Izložbu će otvoriti gradonačelnik Osijeka Ivan VRKIĆ

Povodom 125. obljetnice rođenja dr. Kamila Firingera, svoga osnivača i prvog ravnatelja, Državni arhiv u Osijeku je priredio multimedijalnu izložbu na temelju izbora dokumentarnih zapisa iz Firingerova života i iz vremena njegovog upravljanja ustanovom te velikog opusa njegovih objavljenih radova iz povijesti Osijeka i Slavonije.

Svi izlošci odabrani su iz fundusa Državnog arhiva u Osijeku, bilo da se radi o osobnom Firigerovom arhivskom fondu, drugim arhivskim fondovima i zbirkama, arhivskoj knjižnici ili pismohrani. Autori izložbe i kataloga su: Zita JUKIĆ, Manuela KOZIĆ, Dražen KUŠEN i Erika ŽILIĆ VINCETIĆ. Autor postava izložbe je Dražen KUŠEN.

Izložba obuhvaća dva dijela, obljetnički i memorijalni.

U prvom dijelu izložbe, priređenom obljetnički i postavljenom u dvorani Državnog arhiva u Osijeku, predstavljeni su izvornici Firingerovih osobnih i statusnih dokumenata, rukopisa i drugih zapisa iz njegovog bogatog privatnog i javnog života te plodnog intelektualnog, kulturnog i društvenog rada. Posebno mjesto, dakako, zauzimaju oni izlošci koji su povezani s njegovim zauzimanjem oko osnivanja osječkog arhiva, stručnim radom u arhivu, predanim radom na pronalaženju, spašavanju i evidentiranju arhivskoga gradiva izvan arhiva te preuzimanju gradiva u arhiv kada je god to bilo moguće.

U drugom dijelu izložbe, priređenom memorijalno i postavljenom uz glavni ulaz arhiva, ukratko je riječju i slikom predstavljena osoba dr. Kamila Firingera i prva zgrada sjedišta arhiva u Kuhačevoj ulici 27 te rani izgled sadašnje zgrade odmah nakon preseljenja. Taj dio postava je također priređen u prigodi 125. obljetnice Firingerovog rođenja, ali ima trajni memorijalni karakter. Naime, postavljen je i ostat će kao mali stalni postav u ulaznom stubištu Državnog arhiva u Osijeku, koji se nalazi u Ulici Kamila Firingera 1. Tako će stalni postav o Kamilu Firingeru biti pred očima svih posjetitelja arhiva, a uz postavljen ulični poziv i smjerokaz moći će se s likom Kamila Firingera, u ulici s njegovim imenom i na kućnom broju 1, upoznati svi zainteresirani prolaznici kroz Firingerovu ulicu.


Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: