Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Google se uključio u IRIM-ov novi projekt pretvaranja knjižnica u digitalne centre

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65739
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 23.11.2018. 10:27 
Naslov:  Google se uključio u IRIM-ov novi projekt pretvaranja knjižnica u digitalne centre
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Nenad Bakić, osnivač Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM), nakon što je uspješno proveo projekt Croatian Makers - razvoj digitalne i tehnološke pismenosti kod učenika osnovnih škola putem micro:bit računala, sada ima novi cilj: uvođenje digitalnih vještina u lokalne zajednice kroz javne knjižnice.

Na predstavljanju novog projekta IRIM-a Digitalni građanin, Bakić je istaknuo kako će se knjižnice pretvoriti u centre za razvoj digitalnih vještina za djecu koja u Hrvatskoj nisu obuhvaćena programom Croatian Makers, a u projekt će se uključiti i knjižnice u Srbiji, BiH i Kosovu. Na taj način djeca u regiji, ali i odrasli, bolje će se pripremiti za tržište rada te će se pridonijeti stvaranju digitalno naprednog društva.

A da je riječ o ozbiljnoj priči, svjedoči činjenica da se u novi projekt s 250.000 dolara uključio i veliki Google, čiji su predstavnici također bili na predstavljanju novog projekta. Joško Mrndže, direktor tvrtke Google za Adriatic regiju, tim povodom je istaknuo kako je dio misije tvrtke Google u Hrvatskoj digitalnu tehnologiju učiniti svima dostupnom te internet približiti i učiniti ga korisnim svima.

A podaci govore kako, iako europsko gospodarstvo prolazi kroz digitalnu transformaciju koja nudi ogromne mogućnosti za rast, a potražnja za ICT stručnjacima u Europi neprestano raste, procjenjuje se da otprilike 500.000 slobodnih radnih mjesta u ICT sektoru neće biti popunjeno do 2020. godine, a četiri od 10 tvrtki u Europi imaju poteškoće kod popunjavanja slobodnih radnih mjesta. Prema podacima Europske komisije, 44% stanovništva EU i 37% radne snage nema dovoljno razvijeno znanje iz područja digitalnih vještina.

Situacija kod nas još je gora jer manje od trećine građana Hrvatske tvrdi kako posjeduje znanje digitalnih vještina u rangu iznad osnovnih, a istodobno polovica građana Hrvatske (49 posto od 16 do 74 godina) navodi nedostatak osnovnih digitalnih vještina.

U idućih 10 do 15 godina očekuje se velika digitalna transformacija, dok će automatizacija promijeniti radna okruženja i stvoriti 21 milijun novih radnih mjesta, a 90% svih poslova zahtijevat će neku razinu digitalnih vještina. Stoga se mijenjaju i vještine koje ljudi moraju imati na raspolaganju kako bi se prilagodili poslovima budućnosti, zaključeno je na predstavljanju novog projekta.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Ilustracija

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: