Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Dvorac Tikveš do 2021. zasjat će u potpuno novom sjaju

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65698
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 23.11.2018. 8:30 
Naslov:  Dvorac Tikveš do 2021. zasjat će u potpuno novom sjaju
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Uprava javne ustanove Parka prirode Kopački rit organizirala je jučer prvi dan otvorenih vrata projekta obnove prezentacijsko-edukacijskog centra Tikveš.

Dani otvorenih vrata bili su namijenjeni učenicima osmih razreda osnovne škole u Bilju. Djecu je dočekala kostimirana vlastelinka Izabela von Habsburg koja je živjela ovdje u svojoj ladanjskoj kući do pred kraj I. Svjetskog rata te im je pričala o povijesti ovog zdanja. Ovo je bilo prvo kostimirano vođenje otkako postoji javna ustanova.

A što se samog projekta tiče, on je vrijedan 51,5 milijuna kuna od čega su 85% (43,8 milijuna) bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dok će 10% biti osigurano iz Nacionalnog fonda za okoliš, a 5% će izdvojiti sama javna ustanova Kopački rit.



Tim sredstvima za tri godine, do 2021., obnovit će se i opremiti cijeli kompleks dvoraca Tikveš (stari i novi dvorac i Ladanjska vila) koji će postati prezentacijsko-edukacijski centar u kojem će se posjetitelji moći upoznati s prirodnim značajkama Kopačkoga rita i važnosti njegova očuvanja. Osim toga, cilj je projekta podizanje svijesti o vrijednosti prirodne baštine Kopačkog rita.

Projekt je započeo u proljeće prošle godine, a zapravo je riječ o dva projekta koja su povezana - obnova pristaništa i obnova dvorca Tikveš. Oba mjesta će biti polazišna, edukacijska točka za daljnje upoznavanje ovog zaštićenog područja, ali i područja bogate kultrne, povijesne i prirodne baštine.

Realizacija projekta omogućit će zapošljavanje recepcionera, vodiča i edukatora te većeg broja čuvara prirode.

Inače, prošle je godine Park prirode Kopački rit posjetilo gotovo 40.000 posjetitelja, četvrtina iz inozemstva, a cilj je u narednim godinama povećati broj turista.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Radio Osijek

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: